Hygiëne bij huisartsen meestal op orde, maar kan nog beter

Huisartsen zorgen meestal goed voor de hygiëne in hun praktijk. Zo voorkomen ze het verspreiden van bacteriën en virussen. Maar het kan nog beter. Vooral het steriliseren van gebruikte instrumenten verdient meer aandacht.

Tips

Dat zag de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) tijdens een kleine steekproef van tien bezoeken aan huisartsenpraktijken. De inspectie geeft een paar tips:

  • Het steriliseren van medische instrumenten in een autoclaaf vereist kennis en kunde die ook actueel moet blijven.
  • Vul flessen handzeep en handalcohol niet bij uit een andere fles. En houd de houdbaarheidsdatum in de gaten.
  • Het is makkelijker om helemaal geen handsieraden als ringen, armbanden en horloges te dragen, dan de ene keer wel (als het mag) en de andere keer niet (tijdens medische handelingen).
  • Let op de houdbaarheidsdatum van persoonlijke beschermingsmiddelen als mondneusmaskers en handschoenen. En gebruik de juiste, veilige, toegestane middelen. Uitzonderingen uit de coronatijd gelden nu niet meer.
  • Gebruik de juiste desinfectiemiddelen. Een behandelbank desinfecteer je niet met handalcohol.
  • Weeg het belang van ‘groene’, milieuvriendelijke zorg af tegen hygiëne. Zorg die je door goede hygiëne voorkomt en dus niet nodig is, is de meest duurzame zorg. Maar ook willen huisartsen terecht zo min mogelijk vervuilende stoffen gebruiken. Er is een e-book van de verenigingen van huisartsen met tips hoe huisartsenpraktijken groener te maken. 

Publicatie

Author: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd houdt toezicht op de kwaliteit, veiligheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg en de jeugdzorg. Op 1 oktober 2017 zijn de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Jeugdzorg gefuseerd tot de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *