Huidreacties in tatoeages na coronavaccinatie

By | 03/10/2022

Een coronavaccinatie kan mogelijk een tatoeagereactie uitlokken. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hierover elf meldingen.

Meldingen

Zeven van de elf meldingen van tatoeagereacties betrof het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty). Daarnaast waren er nog twee meldingen op het Astrazeneca vaccin (Vaxzevria) en twee meldingen op het Moderna vaccin (Spikevax). Er waren evenveel meldingen na de eerste coronavaccinatie als na de tweede coronavaccinatie.

Bijwerkingen

Melders ervaarden vooral zwelling van de tatoeage. Ook klachten zoals jeuk, pijn en roodheid kwamen voor. Het kwam ook voor op andere plekken op het lichaam dan de gevaccineerde arm. De reacties op de tatoeage ontstonden binnen enkele uren tot zes dagen na vaccinatie. De duur van de klachten verschilde tussen de één dag en drie weken.

Huidreacties

Het is onduidelijk hoe een huidreactie in een tatoeage precies ontstaat. Infecties, het gebruik van bepaalde medicijnen en onderliggende aandoeningen kunnen deze klachten wel uitlokken. Mogelijk is dit ook het geval bij de coronavaccinatie.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

One thought on “Huidreacties in tatoeages na coronavaccinatie

  1. Claudia Franx

    Waarom de 3e booster geen pfizer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *