Houdbaarheid na openen komt op verpakking zelfzorgmedicijnen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) wil dat fabrikanten van zelfzorgmedicijnen de houdbaarheid na openen op de verpakking zetten. Dit naar aanleiding van onderzoek van de Consumentenbond in 2015. Hieruit blijkt dat deze informatie regelmatig ontbreekt op hersluitbare verpakkingen van zelfzorgmedicijnen, bijvoorbeeld op sommige flesjes hoestdrank.

Zelfzorgmedicijnen kunt u zonder recept bij de drogist of in de supermarkt kopen, meestal zonder advies van een arts of apotheker.

Volgens de Europese wetgeving is het niet altijd nodig om de houdbaarheid na openen op de verpakking te vermelden. Om te zorgen dat medicijnen goed worden gebruikt, vindt het CBG het belangrijk dat dit wel gebeurt. In de nieuwe regels vraagt het CBG de fabrikanten dan ook om bij hersluitbare zelfzorgmedicijnen de houdbaarheid na opening altijd op de verpakking te zetten.

Aanpassen informatie op de verpakking
Staat de houdbaarheid na openen nog niet op de verpakking? Dan verzoekt het CBG de fabrikanten hiervoor binnen 6 maanden een aanpassing in te dienen (via een notificatie of een variatie). Dus uiterlijk op 30 maart 2017. Keurt het CBG de aanvragen goed, dan staat de houdbaarheidsdatum na openen nog niet meteen op alle verpakkingen. De fabrikanten hebben tijd nodig om de verpakkingen aan te passen en oude voorraden op te maken.

Bij nieuwe aanvragen voor een handelsvergunning is de plaatsing van de houdbaarheid na openen van de verpakking onderdeel van de aanvraagprocedure.

Dit beleid is gemaakt in overleg met verenigingen van patiƫnten en consumenten, artsen, apothekers en fabrikanten.

Meer informatie
– MEB 46: Vermelden houdbaarheid op verpakking zelfzorggeneesmiddelen

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

One thought on “Houdbaarheid na openen komt op verpakking zelfzorgmedicijnen

  1. Michel

    Heel blij dat dit nu verplicht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *