Houdbaarheid na aanbreken op zelfzorgmiddelen noodzakelijk

By | 14/12/2015

“Het vermelden van een houdbaarheid na aanbreken op zelfzorgmiddelen is noodzakelijk”. Dat zegt Oscar Smeets, hoofd van het Laboratorium der Nederlandse Apotheken (LNA) van de KNMP. Hij stelt dit in reactie op het onderzoek van de Consumentenbond naar informatie over houdbaarheid na aanbreken van zelfzorgmiddelen. Deze houdbaarheidsinformatie staat veelal niet op het etiket of in de bijsluiter, zo blijkt uit het onderzoek.

Zelfzorggeneesmiddelen moeten, net als receptgeneesmiddelen, tijdens de gehele gebruiksperiode van onberispelijke kwaliteit zijn. Het is belangrijk dat de bewaartermijn na aanbreken, waar relevant, bij de patiënt bekend is. Dan kan de patiënt tot aan het moment van gebruik op de kwaliteit van het geneesmiddel vertrouwen.

Voor het Formularium der Nederlandse Apothekers (KNMP) is het vermelden van de houdbaarheid na aanbreken, binnen de uiterste gebruikstermijn van de onaangebroken verpakking, al jaren een toegepaste systematiek. Apothekers passen dit zo in de praktijk toe, voor geneesmiddelen die zij zelf in de apotheek bereiden.

Het is goed dat de Consumentenbond dit heeft onderzocht voor een aantal zelfzorggeneesmiddelen. De resultaten laten zien dat vermelding van een houdbaarheid na aanbreken hier nog geen gemeengoed is, en dat de praktijk achterloopt op de huidige inzichten en regelgeving. Apothekers kunnen hun patiënten altijd adviseren over de houdbaarheid na aanbreken. De informatie van de fabrikant is daarin leidend, maar als deze informatie niet beschikbaar is, dienen de adviezen uit Recepteerkunde ed. 2009 (hoofdstuk stabiliteit) of Practical Pharmaceutics (Stability) als leidraad. De Consumentenbond heeft deze adviezen voor een aantal belangrijke toedieningsvormen samengevat in de Consumentengids van december.

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *