Houd patiënt voor ogen bij wisseling van generieke medicijnen

Generieke medicijnen zijn net zo werkzaam en veilig als de originele medicijnen, maar niet iedere patiënt is hetzelfde. Minder wisselen, goede voorlichting en het bieden van een oplossing op maat als een patiënt klachten heeft: dit versterkt het vertrouwen in de medicijnen en het goede gebruik ervan. Het CBG gaf dit statement in de televisie-uitzending van Zorg.nu van 18 oktober 2016.

Het CBG ziet steeds meer problemen wanneer grote aantallen patiënten in korte tijd op een ander generiek medicijn worden omgezet als gevolg van het preferentiebeleid. Het CBG weet dat er altijd een kleine groep patiënten is die anders reageert op een middel. Ook blijkt uit onderzoek dat een omwisseling onzeker maakt. Het CBG vindt het zorgelijk als generieke medicijnen een slechte naam krijgen als gevolg van onzorgvuldige omzettingen.

Goede voorlichting voor vertrouwen en therapietrouw
Het CBG onderstreept dat het heel belangrijk is dat een patiënt goede voorlichting krijgt bij wisseling van een medicijn. Vertrouwen ondersteunt de werking van het medicijn. Belangrijk is dus dat arts en apotheker het vertrouwen overbrengen en daar de tijd voor nemen.

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *