Honderdduizenden patiënten mogelijk onterecht positief in speekseltest

By | 03/07/2019

De KNMP pleit voor een oplossing voor honderdduizenden patiënten die mogelijk onterecht positief blijken in de speekseltest. De speekseltest die het ministerie van Justitie hanteert bij weggebruikers, geldt ook voor patiënten die geneesmiddelen gebruiken. Hierdoor zijn patiënten die bijvoorbeeld (dex)amfetamine, medicinale cannabis, oxycodon en morfine gebruiken, strafbaar en moeten zij tijdelijk hun rijbewijs inleveren.

Om medische redenen

De speekseltest houdt nu onvoldoende rekening met patiënten die deze geneesmiddelen om medische redenen gebruiken. Deze onzekerheid is ongewenst voor de patiënten. Volgens rijgeschiktheidsadviezen van de KNMP kunnen deze patiënten veilig autorijden.

Daarom pleitte de KNMP op 1 juli 2019 in EenVandaag en op NPO Radio 1 voor een oplossing voor deze grote groep patiënten. De KNMP bepleit al geruime tijd voor (een spoedprocedure voor) een wetswijziging zodat patiënten bij medicinaal gebruik niet strafbaar zijn. Deze oplossing zou voor patiënten ook zo gemakkelijk mogelijk gemaakt moeten worden. De betrokken ministeries VWS, Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Milieu buigen zich nu over deze uitzondering en oplossing.

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *