Hartritmestoornissen door xylometazoline bij patiënten met lang-QT-syndroom

By | 25/08/2020

Xylometazoline wordt gebruikt voor de behandeling van een verstopte neus. Het is zonder recept te koop in de apotheek en bij de drogist. Bijwerkingencentrum Lareb ontving twee meldingen van patiënten met een lang-QT-syndroom die hartritmestoornissen krijgen na gebruik van  xylometazoline.

QT-tijd syndroom

Het lange QT-tijd syndroom (LQTS) is een erfelijke hartziekte. Bij LQTS gaat er iets mis met de elektrische prikkel die zorgt voor het samen trekken en ontspannen van het hart.

Xylometazoline

De productinformatie en bijsluiter van xylometazoline waarschuwen hier sinds kort voor. Het is verstandig om terughoudend te zijn bij het voorschrijven van dit middel aan patiënten met LQTS. In de medicatiebewakingssystemen van de apotheek zit  sinds 2019 een aangeboren lang­QT­intervalsyndroom als contra­indicatie bij xylometazoline.

Zonder recept

Omdat patiënten xylometazoline ook vaak zonder recept kopen, is het belangrijk om de bijsluiter voor gebruik goed te lezen.

Meer informatie

Lees hier het volledige artikel in Huisarts en Wetenschap (toegankelijk voor abonnees van Huisarts en Wetenshap).

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *