Hartmedicijnen voorkomen geen gebroken heup

Nitraten, de medicijnen die zorgen dat het hart meer zuurstof krijgt, beschermen niet tegen een gebroken heup, ondanks aanwijzingen dat ze de botdichtheid verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. De onderzoekers publiceren hun resultaten deze maand in het Amerikaanse tijdschrift Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Jaarlijks breken ongeveer 17.000 Nederlanders, met name ouderen, hun heup. Naar schatting overlijdt 20% binnen een jaar na de fractuur. Uit Canadees en Amerikaans epidemiologisch onderzoek bleek dat de medicijnen nitroglycerine en isosorbidedinitraat (nitraten) de botdichtheid verhogen. Het was echter niet duidelijk of dat ook leidt tot minder gebroken heupen in Nederland.

Bescheiden rol

Frank de Vries, NWO Veni-onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, onderzocht het gebruik van nitraten bij 6.763 patiënten met, en 26.341 mensen zonder gebroken heup. Het gebruikspatroon leek slechts een bescheiden rol te spelen: Het risico op botbreuken was bij dagelijks gebruik iets hoger dan bij mensen die het af en toe gebruikten. Daarnaast nam het risico op botbreuken niet af bij mensen die al een jaar lang nitraten hadden gebruikt: botbeschermende geneesmiddelen moeten namelijk minstens 6 tot 12 maanden worden geslikt, voordat ze überhaupt kunnen beschermen tegen botbreuken.

Geen verschil in botdichtheid

De Nederlandse resultaten worden ondersteund door een zeer recent Amerikaans placebo-gecontroleerd onderzoek. In tegenstelling tot het eerdergenoemde epidemiologisch onderzoek, vonden de onderzoekers na drie jaar geen verschil in botdichtheid bij postmenopausale vrouwen die nitroglycerine-pleisters kregen, of een placebo. Vooralsnog lijken er dus geen grote effecten te zijn.

Nitraten

In 2009 werden twee miljoen recepten voor een nitraat verstrekt door Nederlandse apotheken. Ze worden vooral voorgeschreven aan ouderen die leiden aan angina pectoris. Dat is een pijnlijk, drukkend gevoel op de borst dat optreedt bij inspanning en weer verdwijnt bij rust. Het hart krijgt te weinig zuurstof, doordat de kransslagader vernauwd is.

Publicatie

Sander Pouwels, Arief Lalmohamed, Tjeerd van Staa, Cyrus Cooper, Anthonius de Boer, Peter Vestergaard, Lars Rejnmark, Frank de Vries; Use of Organic Nitrates and Risk of Hip Fracture: A Population-Based Case-Control Study. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, April 2010, 95(4): online publicatie (3 februari 2010).

Meer informatie

Zie ook het eerdere bericht “Kans op gebroken heup verdubbelt na herseninfarct.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *