Handleiding zelfzorg beschikbaar

By | 31/08/2015

De Handleiding Zorgen voor Zelfzorg is nu beschikbaar voor zorggroepen en zorgverleners die de ondersteuning van zelfzorg intensiever willen toepassen. De handleiding is het eindproduct van de werkplaats zelfmanagement, een project van het ZonMw-programma Diseasemanagement Chronische Ziekten (DMCZ).

Het afgelopen jaar hebben de zorggroepen Eerstelijns Zorggroep Haaglanden (ELZHA), SGE uit Eindhoven en Zorggroep Almere en verschillende andere organisaties, samen met Vilans en Zelfzorg Ondersteund (ZO!), in opdracht van ZonMw, samengewerkt in de werkplaats zelfmanagement. Een jaar sleutelen, uitproberen en leren van elkaar leidde tot een handleiding voor een vernieuwende aanpak voor het implementeren van persoonsgerichte zorg.

De werkplaats zelfmanagement richtte zich er niet op om nieuwe dingen te maken, maar om het bestaande beter toe te passen. Er zijn al zoveel tools, materialen, trainingen en pilots over zelfmanagement.

Nieuwe aanpak
In de praktijk merkten Vilans, ZonMw en de drie zorggroepen die deelnamen aan de werkplaats zelfmanagement dat een andere aanpak nodig is. De kernboodschap van Zorgen voor Zelfzorg luidt: leer van je eerdere ervaringen, sluit aan bij wat patiënten belangrijk vinden en besteed veel aandacht aan leren in de praktijk. Maak gebruik van het concrete 10-stappenplan om met zorgverleners en patiënten binnen een half jaar een goede start te maken met een vernieuwende aanpak voor de implementatie van persoonsgerichte zorg.

Wat kom je te weten?
In de handleiding lees je onder andere:
– waarom het voor patiënten, zorgverleners en zorggroepen zo belangrijk is om meer aandacht te besteden aan zelfzorg;
– hoe zorggroepen ervaringsdeskundige patiënten goed kunnen betrekken;
– hoe zorgverleners en zorggroepen meer aandacht kunnen besteden aan leren in de praktijk;
– hoe zorgverleners, zorggroepen en het onderwijs meer kunnen samenwerken en waarom dat belangrijk is voor zelfzorg;
– hoe zorggroepen met behulp van 10 concrete stappen in 4-6 maanden, samen met zorgverleners en patiënten, een goede start kunnen maken met een vernieuwende aanpak voor de implementatie van persoonsgerichte zorg.

De werkplaats zelfmanagement liep van 1 augustus 2014 t/m 1 september 2015. Vilans voerde de werkplaats uit in opdracht van het ZonMw-programma Diseasemanagement Chronische Ziekten.

Informatie
– Download de Handleiding Zorgen voor Zelfzorg. Tips en ervaringen uit de werkplaats zelfmanagement op de website van het Kennisplein Chronische Zorg
– Meer info over de Handleiding op de website van het Kennisplein Chronische Zorg
– Programma Diseasemanagement Chronische Ziekten

Author: ZonMw

De Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw) is een financieringsorganisatie van innovatie en onderzoek in de gezondheidszorg ter verbetering van de kennis. Ze beheert circa 90 subsidieprogramma's op de gebieden Wetenschap en Innovatie; Preventie; Zorg en welzijn en; Kwaliteit en doelmatigheid. Haar voornaamste opdrachtgevers zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. De organisatie is een zelfstandig bestuursorgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *