Grotere rol apothekers in bereiding kinderdosering oseltamivir

De World Health Organization heeft gisteren fase 6 afgegeven voor de Nieuwe Influenza A (H1N1). De KNMP heeft vandaag een nieuw bereidingsvoorschrift opgesteld voor apothekers, waarmee zij niet alleen de sachets oseltamivir (de werkzame stof uit Tamiflu) op maat kunnen aanpassen voor gebruik door kinderen, maar nu ook de Tamiflu capsules.

De sachets en capsules die de overheid ter beschikking stelt in geval van een pandemie, bevatten de dosis voor volwassenen (75 mg). Deze is te hoog voor kinderen. Het laboratorium van de KNMP heeft bereidingsvoorschriften opgesteld om uit het preparaat voor volwassenen een drank voor kinderen te maken: een oplossing van oseltamivirfosfaat 15 mg/ml.

Omdat apothekers pas over de oseltamivir sachets beschikken en ze pas mogen gebruiken als de Minister daartoe heeft besloten, biedt tot die tijd de bereiding van de drank uit Tamiflu capsules een uitweg indien kinderdoseervormen niet of onvoldoende beschikbaar zijn.

Apothekers beschikken over de juiste kennis en hulpmiddelen om de dosis te kunnen aanpassen en geven aangepaste informatie op maat. Jaarlijks worden 3 miljoen recepten door apothekers bereid en aangepast aan de behoefte van de patiënt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *