Grote studie naar antidepressivagebruik: apotheken gezocht voor patiëntinclusie

By | 10/01/2020

De studie naar Optimaal, gePERsonaliseerd Antidepressivagebruik (OPERA) zoekt apotheken die willen helpen met de inclusie van patiënten. Apothekers en apotheekteams worden gevraagd om patiënten met een depressie, die in de afgelopen 2 maanden gestart zijn met citalopram of sertraline, uit te nodigen voor het OPERA-onderzoek.

Deelnemen

Apothekers die willen helpen met het werven van patiënten, kunnen contact opnemen met het onderzoeksteam. Het onderzoeksteam stuurt vervolgens informatiemateriaal met verdere instructies naar de apotheek toe. Patiënten die goedkeuring hebben gegeven voor deelname, kunnen eenvoudig aangemeld worden voor het onderzoek. Na aanmelding van de patiënt verzorgt het onderzoeksteam alles. Als de patiënt deel gaat nemen, informeert het onderzoeksteam de apotheker en de hoofdbehandelaar hierover.

Per daadwerkelijk geïncludeerde patiënt ontvangt de apotheker een tegoedbon van 25 euro als dank voor de moeite (deze vergoeding geldt alleen als de apotheker de patiënt zelf aanmeldt). De OPERA-studie loopt van 2019 tot en met 2025. Patiënten kunnen tot begin 2023 worden aangemeld.

Doel van het onderzoek

In Nederland gebruiken ruim 150.000 mensen met een depressie langer dan een jaar antidepressiva. De huidige behandelrichtlijnen adviseren om na initieel herstel in ieder geval 6 maanden door te behandelen met antidepressiva, zodat een stabiel herstel van de depressie wordt bereikt.

Voor sommige patiënten is langer gebruik nodig, terwijl anderen misschien eerder kunnen stoppen. De OPERA-studie onderzoekt of, wanneer en bij wie antidepressiva het beste afgebouwd kunnen worden.

Ondersteuning

De OPERA-studie wordt uitgevoerd vanuit een consortium van universitaire medische centra uit heel Nederland (Amsterdam UMC, UMCG, Radboud UMC, Erasmus MC, LUMC).

Het initiatief wordt behalve door de KNMP ook gesteund door de Depressie Vereniging, NHG, NVvP, NEDKAD, NIVEL en Maastricht UMC+.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *