Goedkeuring boosterprik Pfizer vanaf 12 jaar

Een boosterprik van het coronavaccin van fabrikant Pfizer kan overwogen worden bij kinderen vanaf 12 jaar. Deze herhaalprik kan worden gegeven aan gevaccineerde kinderen om de afgenomen bescherming te herstellen. De booster van Pfizer was al eerder goedgekeurd bij mensen vanaf 18 jaar. De aanbeveling komt van het geneesmiddelenbeoordelingscomité (CHMP) van het Europees Medicijnagentschap (EMA). Medicijnautoriteit CBG is vertegenwoordigd in dit comité.

Het advies is genomen op basis van een tussentijdse evaluatie van de veiligheid- en werkzaamheidgegevens van het coronavaccin met (jong)volwassenen van 16 jaar en ouder, en informatie uit bestaande literatuur. Ook is er gekeken naar gegevens uit de praktijk in Israël, waar jonge mensen de boosterprik al krijgen. Al deze gegevens samen biedt volgens het CHMP voldoende bewijs om te concluderen dat de immuunrespons ten minste gelijk zal zijn als bij volwassenen. Uit de beschikbare gegevens zijn geen nieuwe veiligheidsproblemen naar voren gekomen.

Verdere gegevens uit studies worden geanalyseerd zodra deze beschikbaar zijn. Zoals voor alle medicijnen zal het EMA ook alle gegevens over de veiligheid en werkzaamheid van de boosterprikken van Pfizer blijven bekijken.

Gebruik boosterprik vanaf 12 jaar

Of en wanneer een boosterprik gebruikt wordt, hangt af van nationaal beleid in de EU-lidstaten. De minister van Volksgezondheid (VWS) besluit op basis van een advies van de Gezondheidsraad of de boosterprik van Pfizer voor kinderen vanaf 12 jaar ingezet gaat worden.

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *