Gepersonaliseerde medicatie uit de 3D-printer

3D printer

Veel jonge kinderen hebben moeite met het slikken van medicatie. Commerciële tabletten zijn te groot, de drankjes smaken vies en bevatten vaak een onjuiste dosering.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wil daarom gepersonaliseerde medicatie op maat maken met behulp van een 3D-printer. 

Medicatie uit de printer

Medicatie die uit de printer komt rollen? Het klinkt erg futuristisch, maar de 3D-printer wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt in de zorg. In het LUMC is de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de inzet van een 3D-printer bij het maken van gepersonaliseerde medicatie voor kinderen.

Uit de studie van de afdeling Klinische Farmacie en Toxicologie blijkt dat het mogelijk is om kleine, dosis-aangepaste tabletten te produceren voor kinderen vanaf 1 jaar.

Kleinere doseringen

Veel jonge kinderen verkiezen een tablet boven een drinkbaar medicijn. De vraag naar makkelijk doorslikbare tabletten neemt daardoor toe. De 3D-printer kan dergelijke kleine tabletten maken. De dosis in deze tabletten kan daarnaast worden aangepast aan de individuele patiënt, waardoor de kans op bijwerkingen en verminderde werkzaamheid wordt verminderd.

Proefpersonen

Het duurt nog even voordat jonge kinderen de kleine tabletten krijgen voorgeschreven. In het LUMC wordt momenteel met proefpersonen onderzocht hoe zij reageren op de kleine tabletten. Ook is er veel aandacht voor de ontwikkeling van de printer. Het is de bedoeling dat de printer in de nabije toekomst sneller werkt en nog meer verschillende stoffen en vormen kan uitprinten. 

Onderwijs 

Het printen van medicatie is ook een onderwijsonderdeel in het LUMC. Studenten Farmacie en Klinische Technologie hebben in hun onderzoeksfase aan het project met de 3D-printer gewerkt.

Daarnaast leren masterstudenten Farmacie in het onderwijsthema Gezin en Geneesmiddel wat de mogelijkheden zijn van de 3D-printer bij het ontwikkelen van medicatie. 

Author: Leids Universitair Medisch Centrum

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is een modern universitair medisch centrum voor onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg met een hoog kwaliteitsprofiel en een sterke wetenschappelijke oriëntatie. Met een unieke researchpraktijk van fundamenteel bètamedisch tot toegepast klinisch onderzoek, speelt het LUMC mee in de wereldtop. Zo kan het LUMC ook patiëntenzorg en onderwijs aanbieden naar de laatste internationale inzichten en standaarden. En bijdragen aan de verbetering van de geneeskunst en gezondheidszorg in eigen huis en daarbuiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *