Gentest in de apotheek voor psychiatrisch patiënten

By | 27/05/2015

Geef apothekers de ruimte om een genetische test in te zetten voor mensen met een Ernstige Psychiatrische Aandoening (EPA). Zo´n test voorkomt opnames en bijwerkingen, zoals agressie. Dat stelt de KNMP in een brief aan de Tweede Kamer, voorafgaand aan het Algemeen Overleg (AO) geestelijke gezondheidszorg (GGZ) op 21 mei 2015, waarin de Vaste Kamercommissie de zorg voor deze groep patiënten bespreekt.

Bij 1 op de 10 patiënten worden medicijnen niet naar behoren afgebroken. Hierdoor ontstaan te hoge bloedspiegels en een verhoogd risico op bijwerkingen. Een juiste dosering van het geneesmiddel is van levensbelang voor deze patiëntengroep, aldus de KNMP. Dat geldt vooral voor antipsychotica en antidepressiva (SSRI’s).

De apotheker begeleidt dit proces. Een gentest bekort de tijd om een patiënt goed in te stellen met zo’n 6 weken. Dat vermindert het risico op ernstige complicaties. Het is daarom belangrijk dat er een vergoeding komt voor een farmacogenetische test voor deze patiëntengroep wanneer de apotheker die aanvraagt.

Continuïteit van zorg
De KNMP vraagt daarnaast meer bevoegdheden voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om op te treden bij geneesmiddeltekorten. Geneesmiddeltekorten leveren in de praktijk veel problemen op die leiden tot schade aan (het vertrouwen van) juist kwetsbare psychiatrische patiënten. Voor hen is het extra belastend wanneer hun vertrouwde geneesmiddel niet beschikbaar is en zij zijn aangewezen op een vervangend middel, dat anders is van vorm of kleur dan ze gewend zijn.

Continuïteit van zorg is van cruciaal belang voor psychiatrisch patiënten. Daarom moeten zij voor hun farmaceutische zorg terecht kunnen bij een vaste apotheek. Polisvoorwaarden die deze patiënten dwingen om hun medicatie te betrekken bij een andere dan hun vertrouwde apotheek zijn dan ook onwenselijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *