Geneesmiddelfabrikanten voelen zich mede verantwoordelijk

Geneesmiddelfabrikanten voelen zich mede verantwoordelijk voor een duurzaam betaalbare zorg in ons land, zodat patiënten de zorg blijven krijgen die zij nodig hebben.

Zij hebben dat eind vorig jaar met elkaar als leden van Nefarma afgesproken. Samen met andere partijen zal bekeken worden hoe een goed evenwicht bereikt kan worden tussen een verantwoorde kostenontwikkeling en voldoende ruimte voor innovatie.

Daarbij moet je niet alleen naar de uitgaven van geneesmiddelen kijken, maar ook naar mogelijke besparingen elders in de zorg door de inzet van geneesmiddelen. Als uitgaven dalen doordat het octrooi van geneesmiddelen afloopt (waardoor de prijs daalt), zou die ruimte gebruikt moeten kunnen worden voor de bekostiging van innovatie.

Dat zei Nefarma-woordvoerder Paul Wouters woensdag 27 mei 2015 bij BNR-Nieuwsradio in een reactie op uitingen van hoogleraren dat de kostenontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen problemen gaat opleveren.

Steeds meer zullen geneesmiddelen ook worden toegesneden op de situatie van de individuele patiënt, aldus Nefarma. Dat betekent een verhoging van de doelmatigheid. Nefarma ontkrachtte de veelgehoorde stelling dat er steeds minder nieuwe geneesmiddelen komen. Dat klopt niet, als je het over een langere periode bekijkt. Het aantal nieuwe middelen stijgt zelfs.

Het fragment terugluisteren kan via deze link.

Author: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is de brancheorganisatie van ruim veertig in Nederland gevestigde bedrijven die zich richten op geneesmiddelenontwikkeling. Deze nieuwe medicijnen geven een antwoord op ziekten die nu nog niet goed behandelbaar zijn, en stellen mensen in staat om beter te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *