Geneesmiddelengebruik verhoogt kans op uitdroging bij hitte

By | 15/06/2023

Vanwege de hitte lopen kwetsbare groepen als ouderen en chronisch zieken extra risico. Zij hebben meer kans op dehydratie en oververhitting. Bepaalde geneesmiddelen vergroten ook de kans hierop. Apothekers kunnen patiënten helpen met advies over medicijngebruik en hitte. 

Bepaalde geneesmiddelen hebben invloed op de temperatuurregulatie van het lichaam. Dit geldt bijvoorbeeld voor diuretica, laxantia, geneesmiddelen voor hart- en vaatziekte, antipsychotica en antidepressiva. Bij mensen die een combinatie van deze geneesmiddelen gebruiken, neemt het risico verder toe. 

Gesprek met de patiënt

De KNMP raadt apothekers aan om dit onderwerp te bespreken met het apotheekteam en hier aandacht aan te besteden in gesprekken met patiënten. 

Apotheek.nl bevat een pagina die gaat over medicijngebruik bij hitte. De inhoud op deze pagina bereidt het gehele apotheekteam goed voor op eventuele inhoudelijke vragen van de patiënt over dit onderwerp. 

Patiëntenadviezen

Adviezen die apothekers en hun teams kunnen geven aan de patiënt bij hitte: 

  • Drink minimaal twee liter vocht per dag: regelmatig kleine beetjes, telkens een kopje of een glas. Houd het drinken bij de hand. Neem kraan- of flessenwater, melk, karnemelk, thee of koffie zonder suiker, vruchtensap of suikervrije (fris)dranken. 
  • Eet gezond en regelmatig als het warm is. Groente en fruit bevatten veel water, vitamines en zouten. 
  • Vermijd de hitte en grote inspanningen. Ga alleen ‘s morgens naar buiten als het nog redelijk koel is, draag luchtige kleding en gebruik buiten een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. 
  • Bekijk Apotheek.nl/hitte voor meer informatie. 

Meer informatie

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *