“Geneesmiddelen kunnen goedkoper”

By | 06/04/2016

Veel geneesmiddelen zijn veel te duur. De farmaceutische industrie stelt dat deze hoge prijs samenhangt met de hoge kosten van het onderzoeks- en ontwikkelingstraject. Stichting Wemos is van mening dat meer transparantie noodzakelijk is. Wemos-deskundige Annelies den Boer in het themajournaal van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

Wemos vindt dat transparantie in de onderzoeks- en ontwikkelkosten van medicijnen noodzakelijk is. Enerzijds om meer zicht te krijgen in de werkelijke kosten, anderzijds zodat helder wordt hoe veilig en effectief een geneesmiddel werkelijk is. Onafhankelijk geneesmiddelenonderzoek zou hiervoor een oplossing kunnen zijn.

Themajournaal Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik: Dure geneesmiddelen.

Annelies den Boer: “Het is schandalig dat bedrijven medicijnprijzen zo kunnen bepalen en daarmee eigenlijk overheden gijzelen en misbruik maken van de behoefte aan bepaalde geneesmiddelen. De farmaceutische industrie investeert steeds meer in de ontwikkeling van heel dure geneesmiddelen zoals kankergeneesmiddelen. Als je kijkt wat het ons gezondheidssysteem op jaarbasis kost, dan denk ik dat we dit niet kunnen volhouden in Nederland. En dan is Nederland een welvarend land”.

“Wij denken dat een systeem waarbij de overheid meer geld steekt in het ontwikkelen van geneesmiddelen zichzelf terug zal verdienen omdat we op dit moment als burgers, maar ook als overheid, veel geld kwijt zijn aan dure geneesmiddelen, zoals dure kankergeneesmiddelen, hepatitis C-middelen en dure vaccins, zoals het HPV. Amerikaanse wetenschappers hebben becijferd wat het zou kosten als de overheid meer zou investeren in onafhankelijk geneesmiddelenonderzoek. Zij zeggen dat je dan goedkoper uit bent dan wanneer je dure geneesmiddelen moet blijven betalen”.

Author: Wemos

Stichting Wemos streeft naar een wereld waarin het recht op gezondheid van ieder mens is gewaarborgd. Een wereld waarin de voorwaarden voor een gezond leven aanwezig zijn en iedereen gelijke toegang tot zorg heeft. Een wereld waarin overheden hun verplichting nakomen om het recht op gezondheid te respecteren, beschermen en verwezenlijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *