Geneesmiddelen in beweging

Bert Leufkens

Bert Leufkens, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

“Registratie van geneesmiddelen en besluiten om er voor te betalen zijn strikt gescheiden verantwoordelijkheden en daar zijn ook goede redenen voor”, zegt voorzitter Bert Leufkens van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). “Maar de kloof is te groot en daar wordt de patiënt niet beter van. Wij moeten er voor zorgen dat de eisen aan werkzaamheid/veiligheid en klinische relevantie/kosteneffectiviteit beter op elkaar worden afgestemd. Dan wordt het gat tussen toelating tot de markt en werkelijke toegankelijkheid kleiner.”

Leufkens sprak op de jaarlijkse Collegedag van het CBG in Utrecht voor een bomvolle zaal. Er werd ook gesproken door de directeur van het Bijwerkingencentrum Lareb, Agnes Kant. Zij riep artsen op toch vooral te melden, ook al gaat het om een ‘bekende’ bijwerking.

Agnes Kant

Agnes Kant, directeur van het Bijwerkingencentrum Lareb.

Vice-voorzitter College van Bestuur Universiteit Utrecht en hoogleraar Monitoring Diergezondheid, Anton Pijpers, sprak over ‘One Health’, de interactie tussen mens, dier, economie en omgeving.

Dagvoorzitter was de directeur van het CBG, Hugo Hurts. Hij vond het een uitdaging om in de tijd van een toenemende complexiteit – inhoudelijk, qua samenwerking en regelgeving – het gezond verstand te blijven gebruiken.

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *