Geneesmiddelen bij COVID-19: baricitinib

Het einde van de covidpandemie is nog niet in zicht ondanks verhoogde immuniteit van de bevolking door vaccinatie of doorgemaakte infectie. De kennis over de behandeling van COVID-19 is toegenomen, en dexamethason en behoren inmiddels tot de standaardbehandeling bij gehospitaliseerde patiënten met ernstige COVID-19.

Baricitinib

Baricitinib, een januskinaseremmer die onder meer bij reumatoïde artritis is geregistreerd, wordt inmiddels ook toegepast bij de behandeling van ernstig zieke covidpatiënten. Uit onderzoek blijkt dat dit middel bij deze patiënten matig effectief is. Verdient baricitinib al een vaste plek binnen de behandeling van ernstig zieke covidpatiënten?

Ge-Bu Plaatsbepaling

Wat is het standpunt van het Ge-Bu?

•   Uit een meta-analyse blijkt dat toevoeging van de januskinaseremmer baricitinib aan een standaardbehandeling van COVID-19 de mortaliteit na 28 dagen significant verlaagt ten opzichte van placebo met een ‘number needed to treat’ (NNT) van 49.

•   In de Nederlandse covidrichtlijn van de stichting werkgroep antibioticabeleid (SWAB) is baricitinib nog niet opgenomen, wel in de richtlijnen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

•   Baricitinib kan bij ernstig zieke covidpatiënten worden toegepast, maar nader onderzoek moet uitwijzen bij welke combinatie van covidmiddelen baricitinib het meest effectief is.

Lees het volledige artikel

Author: Geneesmiddelenbulletin

Het Geneesmiddelenbulletin stelt zich ten doel rationele farmacotherapie te bevorderen. Daartoe verstrekt zij onafhankelijke en objectieve informatie over geneesmiddelen aan allen die deze voorschrijven, afleveren of gebruiken. De belangrijkste activiteit betreft het periodiek uitgeven van het Geneesmiddelenbulletin. De inhoud komt tot stand in samenspraak met deskundigen in het veld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *