De bedrijven die nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen en gespecialiseerd zijn in vaccins hebben hun krachten gebundeld in de zoektocht naar bestrijdingsmogelijkheden van het Zika-virus.
Dat heeft de internationale koepel van fabrikanten IFPMA zojuist bekend gemaakt. De bedrijven monitoren de uitbraak van de ziekte en de verspreiding ervan. Op dit moment is nog geen afdoende vaccin beschikbaar om het virus te bestrijden.
Naast onderlinge samenwerking wordt de hulp van experts op dit gebied ingeroepen. Gezamenlijk wordt bekeken of de basis van reeds bestaande vaccins een oplossingsrichting kan bieden. Het ontwikkelen van een nieuw vaccin kost doorgaan tien tot vijftien jaar. Dat proces zou met medewerking van autoriteiten en goedkeurende instanties versneld kunnen worden, maar dan nog is sprake van een ontwikkelingstijd van jaren in plaats van maanden.
IFPMA vindt de huidige uitbraak, net als die van Ebola eerder, een noodsignaal dat de wereld beter voorbereid moet zijn op dergelijk calamiteiten. Gezondheidszorgsystemen moeten veerkrachtiger worden. Dat wil zeggen: meer investeringen in menskracht en geld, maar ook verbetering van de onderzoeksinfrastructuren. Zo kan een fundament ontstaan waarop een effectieve bestrijdingsaanpak gebouwd kan worden, aldus de IFPMA.
Verdere intensivering van de al bestaande constructieve samenwerking tussen de wereldgezondheidsorganisatie WHO, overheden en bedrijven draagt daaraan bij.