Gegevens over gebruik coronavaccins tijdens zwangerschap stellen gerust

Uit studies onder ongeveer 65.000 zwangere mensen blijkt dat de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna geen problemen veroorzaken bij zwangeren en hun baby’s. Zo meldt het Europees medicijnagentschap EMA.

Zwangerschap

De studies bevestigen dat de coronavaccins geen risico geven op miskramen, vroeggeboorten of andere problemen bij ongeboren baby’s. De zwangeren die deelnamen aan het onderzoek waren in het  tweede of derde trimester van de zwangerschap.

Coronavaccins

De studies toonden ook aan dat de coronavaccins bij zwangere mensen net zo effectief zijn tegen  ziekenhuisopname en sterfgevallen als bij niet zwangeren. Ook de bijwerkingen zijn hetzelfde. Denk hierbij aan pijn op de prikplek, vermoeidheid, hoofdpijn, roodheid en zwelling op de prikplek, spierpijn en koude rillingen. De bijwerkingen zijn meestal mild en gaan binnen een paar dagen over.  

Prof. dr. Ton de Boer, voorzitter CBG:

In eerdere dierstudies zagen we al dat de coronavaccins veilig gebruikt kunnen worden door zwangeren. Vaccinatie verlaagt het risico op ernstige corona en verkleint de kans op een ziekenhuisopname. De nieuwe studies onder grote groepen zwangeren bevestigen dit. Dat zijn hele mooie en geruststellende uitkomsten

Onderzoeksresultaten

De onderzoeksresultaten bevestigen dat de voordelen van de mRNA-vaccins opwegen tegen de risico’s in zwangere vrouwen. De veiligheid van de andere coronavaccins tijdens de zwangerschap wordt nog verder beoordeeld. 

Het geneesmiddelenbeoordelingscomité (CHMP) van het EMA bekijkt hoe deze data weergegeven moeten worden in de productinformatie van de mRNA-vaccins. Ook wordt de veiligheid van het vaccin tijdens zwangerschap blijvend in de gaten gehouden. Hiervoor moet de fabrikant iedere maand een veiligheidsrapportage inleveren bij het EMA.

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *