Geen lidocaïne door de gootsteen

By | 01/12/2016

Ongebruikte vloeibare geneesmiddelen, zoals lidocaïne, worden door de gootsteen gespoeld en komen terecht in het oppervlaktewater. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Om de gevolgen voor milieu beperkt te houden, wordt apothekers gevraagd om zorgprofessionals en patiënten een waarschuwing te geven bij de uitgifte van deze risicogeneesmiddelen, om restanten niet door te spoelen.

Lidocaïne is een van de geneesmiddelen die in oppervlaktewater zijn aangetroffen. Het advies aan de patiënt luidt om bij gebruik van de lidocaïnecrème de restanten niet door de gootsteen te spoelen. Wanneer de resten op de handen zitten, luidt het advies om de huid met tissues schoon te maken. Voor lidocaïne injectievloeistof geldt dat restanten in een afvalpotje moeten dat bij het geneesmiddel- of restafval gaat.

Ook bij andere middelen die op de huid worden gesmeerd, waaronder diclofenacgel, luidt het advies aan de patiënt om de overtollige gel met een tissue af te nemen en niet weg te spoelen onder de douche.

140 ton geneesmiddelen(resten)
Naar schatting wordt in Nederland 140 ton geneesmiddelen(resten) via rioolwaterzuivering in het oppervlaktewater geloosd. Diverse partijen, waaronder het RIVM, de KNMP, het NHG en de ministeries van IenM en VWS werken daarom momenteel aan een ‘ketenaanpak geneesmiddelen uit water’.

Meer informatie
RIVM-brochure Geneesmiddelen en waterkwaliteit
Rapport Geneesmiddelen en waterkwaliteit

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *