Gedragscode voor leveranciers medische hulpmiddelen

Aan het eind van het jaar komt er een code van alle brancheorganisaties voor leveranciers van medische hulpmiddelen. Voorheen hanteerde iedere brancheorganisatie een eigen code.

De gezamenlijke code voor alle brancheorganisaties is tot stand gekomen vanwege toenemende samenwerkingsverbanden van ziekenhuizen op het gebied van inkoop. Voorzitter van de NFU Procurement Board, Hans Bax in Mednet Magazine: “ We hebben te maken met zeer machtige multinationals. Door samenwerking kunnen we wat tegenwicht bieden. Leveranciers en brancheorganisaties volgen de ontwikkelingen nauwlettend.”

Nood
Directeur Roel van Run van Nefemed, de brancheorganisatie van handelaren in van medische hulpmiddelen merkt ook dat de inkopers van ziekenhuizen nadrukkelijker aanwezig zijn. “Niet zo vreemd want de nood van ziekenhuizen om te bezuinigen is hoog.”

In de huidige code van Nefemed staat omschreven wat wel en niet is toegestaan in de interactie met zorgprofessionals. Een fabrikant mag een arts uitnodigen voor een congres, maar een vijsterrenhotel boeken mag niet. De nieuwe gedragscode is bindend voor aangesloten leverenciers, niet voor artsen.

Hechtmateriaal
In Mednet Magazine roept professor Miša Džoljic, lid van de raad van bestuur van het Academisch Medisch Centrum (AMC), inkopers van ziekenhuizen op om als ziekenhuizen te gaan samenwerken. “We hoeven niet met elkaar te concurreren op hechtmateriaal in de ok. Samenwerken op het gebied van inkoop biedt ruimte om je te onderscheiden op die gebieden waar het echt moet, namelijk het leveren van goede zorg.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *