Gebruik antidepressiva kan gevaar opleveren

Naar aanleiding van een oproep in Radar hebben 11.353 mensen een enquête ingevuld over het gebruik van antidepressiva. Nooit eerder hebben zoveel mensen meegewerkt aan een praktijkonderzoek naar antidepressiva.

Hoewel de enquête niet representatief is, geven de uitslagen door de massale deelname toch nieuwe inzichten in de bijwerkingen die mensen bij het gebruik van antidepressiva ervaren.

Maar liefst 67% van de gebruikers van antidepressiva zegt bijwerkingen te ervaren. 22% van deze mensen zegt ernstige bijwerkingen te hebben, zoals het denken aan zelfmoord of anderen pijn doen. Ruim 1600 mensen vertellen dat ze na het slikken van de pillen destructieve gedachten kregen of agressiviteit vertoonden, ondermeer in het verkeer. Meer dan de helft van deze mensen gaf aan dat hierdoor gevaarlijke omstandigheden ontstonden, bijvoorbeeld auto-ongelukken.

Prof. Dr. T. Dehue, auteur van ‘De depressie epidemie’, zegt in de reportage deze cijfers zeer opvallend te vinden. De Britse professor Andrew Herxheimer, internationaal expert op het gebied van antidepressiva, noemt de resultaten “verbluffend”.

Vanavond om 20.30 uur op Nederland 1 in Radar alles over de soms verwoestende bijwerkingen van antidepressiva.

Naast de statistische gegevens die uit het onderzoek naar voren komen, hebben 900 mensen hun persoonlijke verhaal bij Radar achtergelaten. Deze verhalen zijn geanonimiseerd opgenomen in het zwartboek “’Ik veranderde in een tiran’: Bijwerkingen van antidepressiva” dat de rubriek vandaag aanbiedt aan zowel de minister voor Volksgezondheid als het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik. Prof. Dehue noemt de verhalen “ontzettend schrijnend”. Veel mensen voelen zich door hun eigen huisarts niet serieus genomen.

Maar liefst 70% van de deelnemers aan de enquête die aangeven destructieve gedachten te hebben gehad of agressiviteit vertoonden, zeggen vooraf niet gewaarschuwd te zijn voor de bijwerkingen door hun arts. Ernstige bijwerkingen treden vooral op in de eerste vier tot zes weken, en later opnieuw in de afbouwperiode. Afbouwen zou volgens deskundigen eigenlijk onder begeleiding moeten gebeuren. Toch geeft 25% van de mensen aan dat ze op eigen houtje gestopt zijn. Prof. Dehue vindt de huidige bijsluiters niet toereikend.

In Nederland slikken bijna 1 miljoen mensen antidepressiva, ook voor relatief milde klachten als rouwverwerking en relatieproblemen. Vanaf de eeuwwisseling is bijna elk jaar het gebruik met 7% toegenomen. Vanavond is Lex Goudswaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap aanwezig in de studio. Hij kondigt aan de richtlijnen van de huisartsen te gaan aanpassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *