Galenusprijs voor middel tegen medicijnresistente tuberculose

Het geneesmiddel Sirturo (merknaam voor bedaquiline) tegen geneesmiddelresistente tuberculose heeft de Galenusprijs 2015 voor het meest betekenisvolle innovatieve geneesmiddel gewonnen.
Het middel is effectief in gevallen waar vertrouwde geneesmiddelen tegen de aandoening niet werken, aldus de toelichting bij de prijs die op 6 oktober werd uitgereikt.

Tuberculose is een zeer besmettelijke bacteriële infectie die via de lucht wordt overgedragen. Na hiv/aids is tuberculose de meeste dodelijke ziekte als gevolg van een enkele ziekteverwekker. Naar schatting raakten in 2013 wereldwijd negen miljoen mensen besmet met tuberculose.

Bij ongeveer een half miljoen mensen betrof het de geneesmiddelresistente variant, waarvoor de huidige medicijnen niet meer werken. Het bekroonde antibioticum richt zich op deze geneesmiddelresistente tuberculose. Multiresistente tuberculose is bijvoorbeeld een belangrijke doodsoorzaak bij HIV-positieve patiënten.

Het middel is ontwikkeld bij Janssen in Beerse, België. Bij klinische studies bleek dat het geneesmiddel effectiever was dan het placebo (een niet-werkend medicijn). Het genezingspercentage was 62 procent in plaats van 44 procent. De ontdekker Koen Andries, zegt “Het zou mooi zijn als dit medicijn kan bijdragen aan de uitroeiing van de belangrijkste infectieziekte ooit.”

Negen inzendingen
Het medicijn werd door de jury onder leiding van professor Paul Smits van het Radboudumc gekozen uit negen inzendingen.

De jury van de Galenusprijs concludeert dat het geneesmiddel een eerste en belangrijke stap is in de behandeling van multiresistente tuberculose, het eerste middel in meer dan 40 jaar met een nieuw werkingsmechanisme. Het werkt niet alleen beter, maar heeft ook minder bijwerkingen.

De ontwikkeling van het winnende tuberculosemedicijn heeft ruim vijftien jaar geduurd. De Galenusprijs wordt sinds 1993 jaarlijks uitgereikt. Janssen ontving deze onderscheiding ook in 2005.

Met de toekenning van de Galenusprijs 2015 krijgt het innovatieve antibioticum van Janssen opnieuw een belangrijke blijk van waardering, meldt de geneesmiddelenmaker zelf. Vorig jaar won de ontdekker, Koen Andries ook al de European Inventor Award.

Vanwege het grote belang voor de volksgezondheid plaatste eerder de Wereldgezondheidsorganisatie het tuberculosemedicijn op de lijst met essentiële geneesmiddelen. Vanwege de hoge medische nood zorgde de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten ook voor een versnelde goedkeuring.

Binnen het nieuw opgerichte Janssen Global Public Health wordt met partners hard gewerkt om het bekroonde geneesmiddel wereldwijd beschikbaar te maken, met name in landen die hard getroffen zijn door tuberculose zoals Zuid-Afrika en Rusland. Toegang tot geneesmiddelen als het nieuwe tuberculosemedicijn wordt onder meer bereikt door lagere prijzen te stellen voor landen met minder financiële draagkracht.

Author: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is de brancheorganisatie van ruim veertig in Nederland gevestigde bedrijven die zich richten op geneesmiddelenontwikkeling. Deze nieuwe medicijnen geven een antwoord op ziekten die nu nog niet goed behandelbaar zijn, en stellen mensen in staat om beter te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *