Galapagos start klinisch onderzoek met GLPG0187, een kandidaat medicijn tegen botkanker

Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag de start aan van een Fase I klinische studie met haar integrin receptor antagonist (IRA), GLPG0187. Dit is het tweede kandidaat medicijn vanuit Galapagos’ interne programma dat in 2009 de kliniek ingaat. Het kandidaat medicijn GLPG0187 kan een veelbelovende nieuwe behandelingsmethode betekenen voor kankerpatiënten. Het onderzoek is in eerste instantie gericht op botmetastase bij prostaat- en borstkanker.

Sterke anti-kanker eigenschappen in preklinische modellen
GLPG0187 biedt op grond van zijn eigenschappen mogelijk grote voordelen ten opzichte van de nu beschikbare middelen voor de behandeling van botmetastase, een ernstige aandoening die bij veel typen kanker voorkomt. GLPG0187 blokkeert vijf receptoren waarvan bekend is dat die aanwezig zijn in vele uitgezaaide tumoren; het kandidaat medicijn heeft daarmee een uniek anti-integrine profiel. In dierproeven is gebleken dat GLPG0187 zowel de verspreiding en groei van tumoren remt, alsook de botafbraak stopt. In deze proeven bleek GLPG0187 tevens effectiever te zijn bij de bescherming van bot dan de huidige behandelingen . Gebaseerd op de veiligheid en werkzaamheid in preklinisch onderzoek, heeft Galapagos toestemming gekregen om een Fase 1 studie in de mens te starten waarbij de veiligheid, de tolerantie en de farmacologische eigenschappen getoetst zullen worden. De gegevens uit dit onderzoek zullen de verdere ontwikkeling voor de behandeling van botkanker bepalen.

“We zijn blij met de start van de klinische studie met GLPG0187,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos. “Dit kandidaat medicijn heeft in preklinisch onderzoek laten zien dat het de progressie van kanker remt. Dit suggereert dat het de groei van bestaande botmetastasen kan vertragen en tevens andere organen tegen binnendringende kankercellen kan beschermen.”

Details van de Fase I klinische studie
De belangrijkste uitkomst van deze eerste studie in de mens is het bepalen van de veiligheid, de tolerantie en de farmacologische eigenschappen van GLPG0187, en tevens de evaluatie van biomarkers die kunnen helpen bij het ontwerp van verdere klinische protocollen. Het onderzoek vindt dubbel-blind plaats, met eenmalige oplopende doses; het zal gedurende de komende maanden worden uitgevoerd bij 18 gezonde vrijwilligers in België.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext GLPG; OTC: GLPYY) is een biotechnologiebedrijf dat zich met op kleine moleculen toegespitste onderzoeksprogramma’s richt op het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen bot- en gewrichtsziekten, bot metastase, cachexia, anti infectieziekten en metabolische ziekten. De onderneming heeft risicodragende allianties gesloten met GlaxoSmithKline, Janssen Pharmaceutica, Eli Lilly en Merck & Co. Door middel van een alliantie met MorphoSys, ontwikkelt Galapagos ook antilichaamtherapieën tegen bot- en gewrichtsziekten. Galapagos’ servicedivisie BioFocus DPI levert de farma- en biotech-industrie een breed scala aan producten en diensten in het hele spectrum tussen targets en kandidaat medicijnen. Dit omvat zowel identificatie en validatie van nieuwe targets, als screening en drug discovery, tot en met het afleveren van een preklinisch kandidaat medicijn. Galapagos heeft 490 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België. Meer info op www.glpg.com.

2 thoughts on “Galapagos start klinisch onderzoek met GLPG0187, een kandidaat medicijn tegen botkanker

  1. Helma Kooijman

    Per 14 september start ik met de myocet+docetaxel kuur.behandeling in mmc/eindhoven arts: Dr. Derksen(oncoloog) Echter,bovengenoemde behandeling lijkt mij effectiever(glpg0187) Ik heb borstkanker met botuizaaiing,op verschillende plaatsen, niet in het merg. waarde tumormaker op dit moment:840.
    Kan ik op korte termijn evt. in aanmerking komen voor deze kuur? ik ga nu op vakantie tot 5 september. MVG, Helma Kooijman tel.mmc/Dr.Derksen:0031408885320.

  2. Marianne Razenberg

    ik wil wel meedoen aan de studie. zelf heb ik gelukkig geen kanker. als ik ervoor in aanmerking kom, krijg ik daar dan ook een vergoeding voor? en hoeveel dagen ben ik daar dan mee kwijt. hoogachtend m.razenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *