Galapagos in atherosclerose alliantie met Merck & Co., Inc

Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat zij haar strategische alliantie in stofwisselingsziekten met Merck & Co., Inc heeft uitgebreid. Deze uitbreiding heeft tot doel om nieuwe geneesmiddelen tegen atherosclerose te ontwikkelen.

Galapagos is verantwoordelijk voor de ontdekking en pre-klinische ontwikkeling van nieuwe kandidaat-medicijnen gebaseerd op nieuwe Galapagos targets. De alliantie zal gebruik maken van Galapagos’ target discovery platform voor het identificeren van nieuwe targets voor zowel atherosclerose, obesitas als diabetes. Een Joint Steering Committee van beide bedrijven zal specifieke targets selecteren waarmee Galapagos screening en medicinale chemie gaat uitvoeren. Merck krijgt het exclusieve recht op verdere ontwikkeling en wereldwijde commercialisering van elk kandidaat-medicijn. Bij de uitoefening van dat recht neemt Merck alle kosten voor verdere ontwikkeling en commercialisering van het kandidaat-medicijn over. Galapagos heeft een mogelijkheid om Fase I klinische studies te doen, en heeft tevens het recht om de kandidaat-medicijnen waarvoor Merck haar exclusieve recht niet uitoefent zelf verder te ontwikkelen en te commercialiseren.

In januari 2009 kondigde Galapagos een samenwerking aan met Merck in diabetes en obesitas met succesbetalingen die kunnen oplopen tot meer dan €170 miljoen. Met de uitbreiding van de samenwerking, die nu kandidaat-medicijnen voor pre-klinische ontwikkeling in atherosclerose omvat, komt Galapagos in aanmerking voor succesbetalingen die in totaal kunnen oplopen tot meer dan €400 miljoen. Deze betalingen hangen samen met het bereiken van mijlpalen in onderzoek, ontwikkeling en commercialisering. Daarbovenop kan Galapagos royalty’s tegemoet zien op wereldwijde verkopen van de producten uit de alliantie.

De uitbreiding van de samenwerking van vandaag staat los van de alliantie met Merck in ontstekingsziekten, die in april van dit jaar werd aangekondigd.

“We zijn blij dat we onze samenwerking met Merck kunnen uitbreiden – Merck is een sterke en daadkrachtige partner in onze allianties op gebied van stofwisselings- en ontstekingsziekten,” aldus Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos. “De uitbreiding naar atherosclerose past prima in onze strategie om de innovatie van ons onderzoeksplatform op alle gebieden te benutten.”

“Merck’s uitgebreide samenwerking met Galapagos benadrukt onze voortdurende toewijding om nieuwe targets te identificeren tegen hart- en vaatziekten en stofwisselingsaandoeningen,” aldus Catherine Strader, Vice President, External Basic Research, Merck Research Laboratories.

Over atherosclerose
Atherosclerose, in de volksmond beter bekend als aderverkalking, is de verdikking van de aderwand als resultaat van afzetting van vetten, vooral cholesterol. Atherosclerose wordt beschouwd als de belangrijkste risicofactor voor beroertes, hartaanvallen en de meeste andere hart- en vaatziekten, waaronder ook hartfalen. De behandeling ervan omvat verandering van levensstijl (diëten en lichaamsbeweging) en medicijnen. De verkoop van medicijnen voor hart- en vaatziekten bedroeg in 2008 meer dan $95 miljard, en had daarmee het grootste aandeel in wereldwijde medicijnverkopen.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext GLPG; OTC: GLPYY) is een biotechnologiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen bot- en gewrichtsziekten, botmetastase, cachexia, infectieziekten en stofwisselingsziekten. De onderneming heeft allianties gesloten met GlaxoSmithKline, Janssen Pharmaceutica, Eli Lilly en Merck & Co. Door middel van een alliantie met MorphoSys ontwikkelt Galapagos ook antistoffen tegen bot- en gewrichtsziekten. Galapagos’ servicedivisie BioFocus levert de farma- en biotech-industrie een breed scala aan producten en diensten in het hele spectrum van target tot kandidaat-medicijn. Dit omvat zowel identificatie en validatie van nieuwe targets, als screening en drug discovery, tot en met het afleveren van een preklinisch kandidaat-medicijn. Galapagos heeft 495 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België. Meer info op www.glpg.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *