Galapagos bereikt mijlpaal in osteoporose alliantie met Lilly

Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt aan dat zij een mijlpaal heeft bereikt in de alliantie met Eli Lilly and Company (NYSE:LLY) op het gebied van osteoporose. Voor dit succes ontvangt Galapagos een betaling €2,5 miljoen.

In december 2007 zijn Lilly en Galapagos een samenwerking gestart om nieuwe geneesmiddelen voor osteoporose te ontwikkelen. Deze overeenkomst geeft Lilly toegang tot 12 van de door Galapagos ontdekte osteoporose targets die een rol spelen bij botvorming. Galapagos is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van kandidaat medicijnen tot klinische fase IIa, het zgn. Proof of Concept. De mijlpaal die vandaag wordt aangekondigd is het resultaat van één van deze programma’s die de volgende fase van medicinale chemie heeft bereikt. Tot op heden heeft Galapagos een totaal van €3,9 miljoen aan succesbetalingen van Lilly ontvangen.

“We liggen keurig op schema in de alliantie met Lilly op gebied van osteoporose,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos. “Door succesbetalingen zoals deze kunnen we de voortgang naar de kliniek van verschillende kandidaat medicijnen voor osteoporose financieren.”

Over osteoporose (botontkalking)
Osteoporose is een ziekte die voorkomt bij personen van middelbare leeftijd, wanneer de hormonen die verantwoordelijk zijn voor de botdichtheid beginnen af te nemen. De ontwikkeling van osteoporose wordt gekenmerkt door een vermindering van botdichtheid veroorzaakt door een verhoogde botresorptie. De ziekte komt vier keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De enorme kosten in de gezondheidszorg door osteoporose (geschat op $15 miljard in de VS) worden veroorzaakt door het veelvuldig voorkomen van botbreuken bij osteoporosepatiënten.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext GLPG; OTC: GLPYY) is een biotechnologiebedrijf dat zich met op kleine moleculen toegespitst onderzoeksprogramma’s richt op het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen bot- en gewrichtsziekten, bot metastase, cachexia, anti infectieziekten en metabolische ziekten. De onderneming heeft risicodragende allianties gesloten met GlaxoSmithKline, Janssen Pharmaceutica, Eli Lilly en Merck & Co. Door middel van een alliantie met MorphoSys, ontwikkelt Galapagos ook antilichaamtherapieën tegen bot- en gewrichtsziekten. Galapagos’ servicedivisie BioFocus DPI levert de farma- en biotech-industrie een breed scala aan producten en diensten in het hele spectrum tussen targets en kandidaat-medicijnen. Dit omvat zowel identificatie en validatie van nieuwe targets, als screening en drug discovery, tot en met het afleveren van een preklinisch kandidaat medicijn. Galapagos heeft 490 medewerkers in zes landen, met haar
hoofdkantoor in Mechelen, België. Meer info op www.glpg.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *