FMD: aantal aansluitingen stijgt, aantal alerts daalt

By | 29/04/2021

Het aantal aansluitingen bij het Nationaal Medicijnen Verificatie Systeem (NMVS) in het kader van de FMD is gestegen en het aantal alerts gedaald. Dat meldt directeur Frederik Zevenbergen van de Nationale Medicijnen Verificatie Organisatie (NMVO). Een aantal maanden geleden meldde NMVO nog dat ongeveer 2% van de apotheekhoudenden niet is aangesloten op het NMVS. Dit aantal is inmiddels gedaald naar is 0,2%.

Aantal aansluitingen

Het aantal aansluitingen zal overigens nooit 100% worden omdat er altijd een aantal apotheekhoudenden is dat, door bijvoorbeeld wisseling van eigenaar of het ontstaan van nieuwe apotheken, niet is aangesloten.

Aantal alerts

Het gemiddeld aantal alerts in Nederlandse apotheken was ruim 2%. Inmiddels is dat gedaald tot 1,5%. De meeste alerts worden veroorzaakt door problemen met de scannerconfiguratie. De NMVO heeft een scannertool in ontwikkeling die ervoor moet zorgen dat apotheekhoudenden en softwareleveranciers de scanner eenvoudiger kunnen configureren. Deze wordt binnen enkele weken verwacht.

FMD-tool

Apotheekhoudenden kunnen daarnaast met de FMD-tool de oorzaak van de foutmelding vaak achterhalen. De gebruikersnaam voor de FMD-tool hebben apotheekhoudenden eind januari 2020 per brief ontvangen en het wachtwoord begin februari 2020 per email. Met de gebruikersnaam kan men een nieuw wachtwoord aanvragen middels de functie ‘wachtwoord vergeten’. Indien inloggen bij de tool onverhoopt niet lukt, kunnen apotheekhoudenden mailen naar fmd@knmp.nl.

Sinds februari 2019 gelden voor apotheekhoudenden de verplichtingen zich aan te sluiten bij het NMVS, de code te verifiëren en af te melden in het systeem. Dit door middel van het scannen van de code en het melden van mogelijke vervalsing bij IGJ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *