Alle Nederlanders zullen pas in de loop van 2019 gaan merken dat veel medicijnen niet meer leverbaar zijn. Het gaat niet om tijdelijke leveringsproblemen maar het doorhalen van producten in de Z-index door registratiehouders.
Registratiehouders lopen vooral voor de medicijnen die niet in grote aantallen in de apotheek afgeleverd worden tegen een probleem aan door de FMD. Een leverancier van medicijnen in Nederland moet een entry fee betalen van 25.000,- euro en een jaarlijkse bijdrage per registratiehouder van 10.000,- euro. De kleine producten op de markt moeten deze 35.000,- euro terugverdienen uit de afzet maar als we naar de Z-index kijken zijn er legio medicijnen die in Nederland nog geen 10.000 keer per jaar voorgeschreven worden. De kosten zullen dusdanig stijgen voor de leverancier dat deze kostenpost van 35.000,- euro niet te rechtvaardigen is.
Ook hebben we te maken met een aantal kleinere labels die leven van de tendermarkt. De opcenten die de FMD met zich meebrengt kan in de lage tenderprijzen en dito lage winstmarge voor de leverancier niet verwerkt worden. Ook dit zal veelal tot gevolg hebben dat producten uit de markt zullen verdwijnen. Ook voor de patiënt is dit slecht nieuws want deze zal moeten switchen naar een andere leverancier en in het ergste geval een ander medicijn.
2018 was een jaar vol backorders die voor veel extra werkdruk in de apotheek heeft gezorgd maar wij denken dat dit kinderspel was bij wat de apotheek nog te wachten staat. En dit om een probleem te verhelpen waar we in Nederland nauwelijks last van hebben, counterfitting van medicijnen. Dit geïnitieerd op Europees niveau wat weer ten koste gaat van de “kleine” goed georganiseerde landen.
Ook moet de NMVO zich achter de oren krabben, we hebben geen exacte cijfers maar in enkele ons omringende landen zijn de entry fee en de jaarlijkse bijdrage factor twee tot drie lager dan in Nederland of gekoppeld aan de afzet van een registratiehouder. Tevens wordt er geen rekening gehouden in deze fee met de kleine leveranciers die maar één of twee producten in Nederland op de markt hebben waardoor die 25.000 euro entry fee en de 10.000 euro annual fee over één of twee producten terug verdient moet worden. Dit is zoals hierboven beschreven in veel gevallen een onmogelijke zaak, waarvan indirect de patiënt de dupe wordt en de apotheek de boodschap mag overbrengen.
In de Z-index van januari vonden we 1300 mutaties van registraties ten opzichte van de december Z-index. Om er maar één te noemen de Cutivate van Stephar die volgens de IMS data in 2018 ongeveer 6500 verpakkingen afleverde aan de Nederlandse apothekers is komen te vervallen. Naar verwachting zullen veel kleine par producten net als de Cutivate van Stephar van de markt verdwijnen.
Een ander probleem wat bij navraag onder een groep van 25 apothekers nog niet onderkend wordt is het afgeven van kleine verpakkingshoeveelheden. Knippen is onder de nieuwe FMD regel niet meer toegestaan. Als we dan ook nog in ogenschouw nemen dat veel leveranciers naar 3 maandelijkse verpakkingen overgestapt zijn komen we tot de conclusie dat er straks een grote hoeveelheid medicijnen bij het afval terecht komt en de zorg wederom duurder is geworden door een Europese maatregel in plaats van goedkoper.