Extra schildkliermedicijnen uit Frankrijk

De Nederlandse vestiging van de Duitse geneesmiddelfabrikant Merck gaat (tijdelijk) een extra grote voorraad schildkliermedicijn importeren uit Frankrijk. Mede hierdoor lijkt een dreigend tekort te worden afgewend.

Afgelopen week werd bekend dat een veel gebruikt schildkliermedicijn vanaf februari 2016 niet meer leverbaar is omdat fabrikant Aspen de productie overbrengt van Oss naar Duitsland. Ruim 350.000 gebruikers moeten overstappen op andere schildkliermedicijnen. Daardoor ontstond bij apotheken een run op zowel op het middel van Aspen als op de alternatieven. Omdat er hamstergedrag ontstond, zouden mogelijk ook alternatieven niet meer geleverd kunnen worden.

Onder meer fabrikant Merck heeft direct actie ondernomen en toestemming gekregen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor het leveren van ruim een miljoen verpakkingen. De verpakking is in het Frans, maar de tabletten (werkzame stof) zelf zijn precies hetzelfde als die in Nederland worden verkocht. De apotheek levert een Nederlandse bijsluiter. Binnen een paar weken zullen er voldoende Nederlandstalige verpakkingen beschikbaar zijn.

Ook andere fabrikanten hebben de productie van alternatieve middelen met dezelfde werkzame stof opgeschroefd om er zo voor te zorgen dat patiënten niet in de kou komen te staan.

Author: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is de brancheorganisatie van ruim veertig in Nederland gevestigde bedrijven die zich richten op geneesmiddelenontwikkeling. Deze nieuwe medicijnen geven een antwoord op ziekten die nu nog niet goed behandelbaar zijn, en stellen mensen in staat om beter te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *