EU werkt aan aanpak medicijntekort

Apothekersorganisatie KNMP waarschuwt opnieuw voor groeiende medicijntekorten in Nederland. De Europese Commissie deelt deze zorgen en kwam daarom afgelopen voorjaar met een pakket maatregelen. Door aanpassing van de bestaande Europese geneesmiddelenwetten, met onder andere de mogelijkheid fabrikanten te verplichten noodvoorraden aan te leggen, moeten medicijnen voor iedereen beschikbaar blijven.

Nieuwe regels verplichten farmaceuten

De nieuwe regels verplichten farmaceuten eerder melding te maken van tekorten of wanneer zij geneesmiddelen uit de markt nemen. Daarnaast moeten zij ook plannen gaan opstellen voor het voorkomen van tekorten. Door het introduceren van digitale bijsluiters naast de bestaande papieren variant, zal het ook makkelijker worden medicijnvoorraden te ontvangen uit andere landen waar voldoende beschikbaarheid is. De patiënt is dan nog steeds verzekerd van de juiste informatie in de eigen taal.

Lijst met essentiële medicijnen

Daarnaast is er in samenwerking met het in Amsterdam gevestigde Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een lijst gepubliceerd met essentiële medicijnen. Op deze lijst staan 200 stoffen die gebruikt worden in de meest belangrijke medicijnen, zoals bijvoorbeeld amoxicilline, een veelgebruikt antibioticum. De lijst wordt jaarlijks herzien. Er komen aanbevelingen voor het garanderen van de continuïteit en leveringszekerheid van deze medicijnen. Ook kan de Europese Commissie in uiterste gevallen verplichten tot bijvoorbeeld het aanleggen van een noodvoorraad, om te garanderen dat een specifiek medicijn beschikbaar blijft.

Critical Medicines Alliance

Onlangs werden betrokken partijen zoals farmaceuten, distributeurs, zorgprofessionals en lokale overheden, gevraagd om zich aan te sluiten bij de ‘Critical Medicines Alliance’. Dit samenwerkingsverband zal met steun van de Europese Commissie een plan van aanpak opstellen voor het versterken van de zwakke schakels in de toeleveringsketen van essentiële medicijnen. Aanmelden kan nog tot 16 februari.

De nieuwe regels zijn nog niet van kracht. Het Europees Parlement en EU-landen moeten zich er eerst nog over buigen en hun goedkeuring geven.

Author: Europees Parlement Bureau Nederland

Het Bureau Europees Parlement in Den Haag geeft een gezicht aan het Europees Parlement in Nederland en helpt jouw stem doorklinken bij de parlementsleden in Brussel. Vertel ons wat je vindt of kom langs in ons bezoekerscentrum.We zijn gevestigd in het Huis van Europa aan de Korte Vijverberg 6 in Den Haag. U vindt ons aan de Hofvijver; in een zijstraat van het Plein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *