Ernstige huidreactie bij gebruik van bupropion

By | 04/11/2020

Bijwerkingencentrum Lareb ontving een melding van een ernstige huidreactie bij een patiënt die bupropion gebruikte. Na stoppen van bupropion herstelde de patiënt.

Huidreactie

Deze ernstige huidreactie was een acute gegeneraliseerde exanthemateuze pustulosis (AGEP). Dit is een vrij zeldzame reactie en kan ontstaan als allergische reactie op een geneesmiddel. Klachten zijn een rode huid, ontstekingen van de huid en koorts. Na stoppen met het geneesmiddel herstellen patiënten binnen één tot twee weken. 

Bupropion

Bupropion wordt gebruikt bij de behandeling van een depressie (Wellbutrin XR) of als hulpmiddel bij het stoppen met roken (Zyban). Deze patiënt gebruikte bupropion als hulpmiddel bij het stoppen met roken. AGEP staat niet in de bijsluiters van dit medicijn.

In Europa is AGEP bij gebruik van bupropion enkele keren gemeld.

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geïnformeerd.

Meer informatie

  • Lees hier de analyse van de meldingen.
Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *