Enkele wijzigingen in vergoeding apotheekbereidingen 2021

By | 23/10/2020

De zorgverzekeraars hebben bekend gemaakt welke (doorgeleverde) apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2021 niet meer vergoeden.

Wijzigingen 

Hieronder is een overzicht weergegeven van bereidingen waarvan de vergoeding per 1 januari 2021 wijzigt ten opzichte van 2020:

PRK-codeOmschrijvingHoeveelheidAanspraakstatus 2020Aanspraakstatus per 01-01-2021
115630ARIPIPRAZOL DRANK 0,5MG/ML100 MLF: wordt vergoedN: wordt niet vergoed
131075AZIJNZUUR OPLOSSING 30MG/ML                      50 MLF: wordt vergoedN: wordt niet vergoed
104833AZIJNZUUR OPLOSSING 30MG/ML                      100 MLF: wordt vergoedN: wordt niet vergoed
Bereidingen waarvan de vergoeding per 1 januari 2021 wijzigt ten opzichte van 2020.

Doorgeleverde apotheekbereidingen

Doorgeleverde apotheekbereidingen zijn bereidingen die een apotheek maakt en aan een andere apotheek levert. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) staat dit toe onder bepaalde voorwaarden. Zie voor meer informatie de IGJ-Circulaire ‘Handhavend optreden bij collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers’ en de bijbehorende annexen. Apotheekbereidingen zijn niet-geregistreerde geneesmiddelen en daarom niet opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

Een doorgeleverde bereiding (DB) moet voldoen aan de wettelijke eis uit het Besluit zorgverzekering artikel 2.8 lid 1: rationele farmacotherapie. Dit betekent onder meer dat er sprake moet zijn van wetenschappelijk bewezen werkzaamheid. Sinds 2016 besluiten zorgverzekeraars gezamenlijk welke doorgeleverde bereidingen voor vergoeding in aanmerking komen. Om tot een gezamenlijk besluit te komen, krijgen de verzekeraars input van de KNMP, koepelorganisaties van medisch specialisten en huisartsen, en van Patiëntenfederatie Nederland. Het is uiteindelijk aan de zorgverzekeraars om te besluiten of zij een bereiding vergoeden of niet.

Aanspraakstatus

Een doorgeleverde bereiding kent verschillende aanspraakstatussen:

  • De bereiding komt in aanmerking voor vergoeding;
  • De bereiding komt alleen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor vergoeding;
  • De bereiding komt in basis niet in aanmerking voor vergoeding, maar er kan wel een machtiging worden aangevraagd. Op individuele gronden zou een verzekeraar toch kunnen besluiten de bereiding te vergoeden;
  • De bereiding komt niet in aanmerking voor vergoeding.

De aanspraakstatus en eventuele aanvullende voorwaarden van een bereiding worden uitgeleverd via de G-Standaard.

Oude wijzigingen

Hieronder is nog het overzicht te vinden van bereidingen waarvan de vergoeding per 2019 gewijzigd is ten opzichte van 2018:

Zijn er naar aanleiding van deze wijzigingen nog vragen? Neem dan contact op met de helpdesk van het Laboratorium der Nederlandse Apothekers lna@knmp.nl, tel. 070 37 37 370.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *