Elektronische toedienregistratie verhoogt medicatieveiligheid

By | 20/04/2017

BENU Apotheken heeft in samenwerking met Boomerweb een applicatie voor elektronische toedienregistratie (ETDR) ontwikkeld. Door het Apotheek Informatie Systeem (AIS) van de apotheek te koppelen aan een app worden de papieren toedienlijsten vervangen door een digitale lijst. Hierdoor kan het toedienen van medicatie gecontroleerd en afgetekend worden.

Boomerweb is een pilot van twee maanden gestart samen met thuiszorgorganisatie Sensire en BENU Apotheek Eibergen. BENU is ervan overtuigd dat deze nieuwe ontwikkeling de medicatieveiligheid bij klanten thuis zal verbeteren.

Elektronische toedienregistratie
De applicatie is geschikt voor alle medicatie; voor medicatie in het zakje, losse medicatie en ‘zo nodig’ medicatie. Met de ETDR app heeft de thuiszorgprofessional altijd een actuele toedienlijst bij de hand. Dit maakt digitaal aftekenen en het bewaken van de juiste toedienmomenten mogelijk. Naast de essentiële informatie over elk toedienmoment en bijsluiterinformatie per medicijn kan de zorgprofessional ook een dubbele controle aanvragen bij risicovolle medicatie. De ETDR app geeft aan welk medicijn risicovol is en – dankzij de ingebouwde bekwaamheidscheck – wie de controle in dit geval zou moeten uitvoeren.

Maarten van Rixtel, bestuurder van Sensire: “Door de applicatie hebben wij meer inzicht in de kwaliteit van het toedienen en zijn de mogelijkheden voor sturing verbeterd. Een dubbele controle bij risicovolle geneesmiddelen kan nu bovendien veel makkelijker plaatsvinden via onze zorgcentrale. Hierdoor voldoen wij aan de eisen van IGZ en de veilige principes in de medicatieketen.”

Naast de thuiszorg heeft ook de apotheker een belangrijke rol in de medicatieketen. Samen met Boomerweb bouwt Brocacef Groep de farmaceutische zorgrol op een efficiënte wijze verder uit. Er wordt tijd bespaard in de apotheek, omdat de papieren toedienlijsten niet meer worden uitgeprint en toegestuurd. Ook is er sneller en effectiever contact met de zorgprofessionals en zijn medicatiewijzigingen up-to-date. Door de applicatie kan de apotheker nog beter adviseren aan de zorginstelling. De apotheker wordt zichtbaarder in de farmaceutische zorg rond de klant.

Na de evaluatie van de pilot in Eibergen zal Sensire de ETDR app in haar hele werkgebied gaan gebruiken. Boomerweb start op dat moment de landelijke uitrol bij alle geïnteresseerde zorginstellingen en apotheken.

Author: Brocacef

Brocacef Groep, gevestigd in Maarssen is een groep van ondernemingen, actief op het gebied van de gezondheidszorg. Naast de distributie van geneesmiddelen en medische producten, ontwikkelt en implementeert Brocacef Groep apotheek- en farmaceutische zorgconcepten. Brocacef Groep is onderdeel van de PHOENIX group in Mannheim en van Celesio AG, gevestigd in Stuttgart.

One thought on “Elektronische toedienregistratie verhoogt medicatieveiligheid

  1. Yerides Lucas

    goedemorgen allemaal
    ik wil meer weten over deze elektronische meditatielijst .wij zijn van Thuiszorg Zorgsaam in Wijchen / Nijmegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *