Effectiviteit medicijnen afhankelijk van leverenzym

Bepaalde medicijnen voor hoge bloeddruk, depressiviteit en borstkanker hebben een andere werking bij mensen die het leverenzym CYP2D6 missen. Erasmus MC’s promovenda Monique Bijl onderzocht de invloed van het leverenzym op de reactie van het lichaam op bepaalde geneesmiddelen.

Specifieke problemen
Uit eerdere onderzoeken is bekend dat vijf tot tien procent van de Nederlanders dit enzym mist, maar over de daaruit voorkomende problemen en hoe ze kunnen worden voorkomen, was weinig bekend. Bijl geeft met haar onderzoek meer inzicht in de specifieke problemen waarmee deze deze groep patiënten te maken heeft. In een artikel in Monitor, het magazine van Erasmus MC voor externe relaties, licht Bijl haar onderzoek toe.

Meer risico
Patiënten met een verminderde activiteit van het enzym, blijken minder baat te hebben bij de behandeling van borstkanker met het medicijn tamoxifen en lopen daardoor meer risico te overlijden aan de ziekte.
Patiënten die tricylcische antidepressiva slikken, bleken een verhoogde bloedspiegel te vertonen, wat bijwerkingen kan veroorzaken.

En bij patiënten met een hoge bloeddruk blijken een aantal bètablokkers minder worden omgezet, waardoor er een hogere concentratie van het medicijn in het bloed ontstaat. Bijl legt uit hoe een genotypetest uitsluitsel kan bieden in bepaalde gevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *