Eerste vaccin ter bescherming tegen ebola

Het Europees Medicijnagentschap EMA heeft een positief advies gegeven over het verlenen van een vergunning voor Ervebo. Dit is het eerste vaccin tegen het ebola-virus.

“Met dit vaccin zetten we een belangrijke stap in de preventie van een zeer dodelijke ziekte”, zegt Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). “Op dit moment bestaat er geen behandeling tegen ebola; alleen de symptomen kunnen worden verlicht. Met dit vaccin kunnen we mensen in risicogebieden beschermen.”

Hoog sterftecijfer

Ebola is een zeldzame maar ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De grootste uitbraak tot nu toe vond plaats in West-Afrika tussen december 2013 en maart 2016, met meer dan 11.000 doden. Bij de huidige ebola-uitbraak in de Democratische Republiek Congo zijn inmiddels meer dan 3.000 mensen besmet. Ongeveer 67% van deze mensen komt te overlijden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft deze uitbraak uitgeroepen tot een internationale noodsituatie.

Genetisch gemodificeerd virus

Het nieuwe vaccin is een genetisch gemodificeerd verzwakt levend vaccin. Dit vaccin is getest bij ongeveer 16.000 personen in verschillende klinische onderzoeken in Afrika, Europa en de Verenigde Staten en is veilig en effectief tegen het ebola-virus dat in 2014-2016 in West-Afrika circuleerde. Voorlopige gegevens geven aan dat het vaccin ook effectief is bij de huidige uitbraak in de Democratische Republiek Congo.

Voorwaardelijke vergunning

Vanwege de huidige ebola-uitbraak in de Democratische Republiek Congo is er voor dit ebola-vaccin een ‘voorwaardelijke vergunning’ geadviseerd. Hierdoor komt dit vaccin sneller beschikbaar, wat vanwege de noodsituatie in de Democratische Republiek Congo wenselijk is. Deze beslissing heeft het Europese Medicijnagentschap EMA gemaakt in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie en de Afrikaanse nationale registratieautoriteiten. Verdere informatie over dit vaccin zal in de komende maanden worden verzameld.

Author: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *