Het eerste eHealth Café smaakt naar meer. Dat concludeert de organisatie na afloop van het evenement dat plaatsvindt aan de vooravond van de eHealth Week in Amsterdam. Tientallen mensen zijn naar Dauphine gekomen voor achtereenvolgens een presentatie door Nictiz, een paneldiscussie, pitches van leveranciers en een afsluitende netwerkborrel voor de apothekers en overige aanwezigen.
Joris Arts tekent tijdens de paneldicussie voor de quote van de dag. “Ik kan nu via internet voor morgen een kamelentocht in Jordanië boeken. Maar als ik online voor de volgende dag een afspraak wil maken met mijn huisarts gaat me dat niet lukken.” In een paar zinnen schetst de ziekenhuisapotheker een beeld over eHealth in de zorg. Arts zit met Hanneke Smits-Pelser (huisarts), Marcel Heldoorn (teammanager digitale zorg van de patiëntenorganisatie NCPF) en Mathijn Brummelhuis (openbaar apotheker en app maker) in een panel, met KNMP’s communicatiemanager Mariël Croon als gespreksleider.
De discussie volgt op een presentatie door Nictiz over de stand van eHealth binnen de farmacie. Het rapport ‘De apotheker is er klaar voor’ krijgt op 6 juni de nodige aandacht in de media, al is het maar omdat de nog veel gebruikte fax bij de apotheek symbool staat voor een trage vooruitgang. Maar de apotheek gebruikt dit apparaat noodgedwongen, zo blijkt uit het onderzoek. Omdat de systemen niet altijd goed genoeg kunnen uitwisselen.
Stuk voor stuk presenteren door de KNMP uitgenodigde leveranciers zich vervolgens. Autopharma komt met een naar eigen zeggen slim opgezette Track&Trace van recepten met gekoppelde geautomatiseerde berichtgeving, die zorgt voor meer efficiency, meer tevredenheid en minder no-show. Deze maker schenkt een van de aanwezigen een gratis abonnement voor een jaar.
Promedico presenteert een app die toediening van medicatie binnen verzorgings- en verpleeghuizen makkelijker en veiliger maakt. De verzorgende beschikt over actuele medicatie, toedienmoment, dosering en instructie inclusief registratie. Zorgdoc biedt een webbased open autorisatieplatform onder regie van de patiënt en levert applicaties zoals het medicatiegebruikoverzicht. Pharmeon toont de Mijn Medicijnen App, waardoor patiënten hun medicatiedossier downloaden via hun smartphone, zelf medicatie toevoegen, innameschema’s bijhouden, reminders instellen en herhaalmedicatie aanvragen. PharmaPartners heeft met MijnMedicijnCoach een online portaal dat patiënten begeleidt bij het gebruik van hun medicatie. Door de manier waarop Mijnmedicijncoach patiënten begeleidt, informeert en verbindt, bevordert het onlineprogramma volgens de makers de therapietrouw.