Eerste Kamer stemt in met wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking gegevens

By | 05/10/2016

De Eerste Kamer heeft dinsdag 4 oktober 2016 ingestemd met de wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens. Deze wet creëert randvoorwaarden voor een goede, snelle en betrouwbare uitwisseling van medische gegevens. Gerben Klein Nulent, voorzitter van de KNMP, is blij: ‘Dit is goed nieuws voor patiënten en apothekers.’

Goede uitwisseling van medicatiegegevens is van levensbelang, aldus de KNMP in een brief aan de Eerste Kamer, die samen met de Patiëntenfederatie Nederland, de Nierstichting, KBO-PCOB en het Reumafonds is verstuurd. Klein Nulent: ‘Apothekers moeten nu veel moeite doen om patiëntinformatie te ontsluiten die zij nodig hebben voor veilig medicijngebruik. Deze wet maakt het voor patiënten eenvoudiger om toestemming te geven voor gegevensuitwisseling tussen zorgverleners. Voor apothekers scheelt dit in administratieve lasten.’

Gegevens kunnen nu ook al worden uitgewisseld, maar de nieuwe wet zorgt voor een verzwaring van beveiliging en bescherming. Patiënten krijgen meer inzicht en zeggenschap over hun gegevens. De KNMP verwacht dat dit de betrokkenheid van de patiënt en de correctheid van medicatiegebruik en therapietrouw bevordert.

Samen met de Patiëntenfederatie Nederland, LHV, KNMG en het ministerie van VWS werkt de KNMP aan de praktische invulling en implementatie van de wet.

De KNMP heeft in gesprekken met Eerste Kamerleden en in een deskundigenbijeenkomst in de Eerste Kamer het belang van goede gegevensuitwisseling benadrukt. De fracties van de PvdA, VVD, CDA, D66, SGP, CU, 50 PLUS en OSF stemden vóór deze wet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *