Duur anti-kankermiddel wordt nu tegen kostprijs vergoed

Het dure geneesmiddel lutetium-dotataat, een medicijn tegen een zeldzame vorm van kanker, is nu als apotheekbereiding direct door ziekenhuizen te declareren bij de zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars zijn blij met deze ontwikkeling.

Lutetium-dotataat

Lutetium-dotataat is een medicijn tegen een zeldzame vorm van kanker (neuro-endocriene tumoren), dat zo’n vijftien jaar geleden is ontwikkeld door wetenschappers van het ErasmusMC in Rotterdam. Ziekenhuisapothekers bereiden het zelf. Omdat er geen bekostiging voor was, konden zorgverzekeraars het niet vergoeden.

Vergoeding tegen kostprijs

“We kunnen het nu tegen kostprijs vergoeden en zo per jaar miljoenen besparen voor de Nederlandse zorg”, aldus adviserend apotheker Sahar Barjesteh Van Waalwijk Van Doorn-Khosrovani van zorgverzekeraar CZ, die zich, samen met haar collega Susan Noyon van Zilveren Kruis, sterk heeft gemaakt voor reguliere bekostiging van dit medicijn.

Beide apothekers zien nog een aanvullende reden om er blij mee te zijn: “Deze ontwikkeling stimuleert innovatie in ziekenhuizen en helpt om geneesmiddelen toegankelijk en betaalbaar te houden”, aldus Noyon.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft in samenwerking met enkele specialistische centra de apotheekbereiding van lutetium-dotataat aangemeld voor een vergoeding tegen de kostprijs. Zij hebben aan de NZa laten zien hoe zij hun prijs hebben opgebouwd en op basis hiervan heeft de NZa een tarief vastgesteld voor de apotheekbereiding.

Directe bekostiging

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft het mogelijk gemaakt vanaf 1 januari 2021 dure apotheekbereidingen aan te melden voor een directe bekostiging via de zogenaamd add-on prestatie. Hiermee wordt de bekostiging van deze apotheekbereidingen gelijk getrokken met de bekostiging van dure geregistreerde geneesmiddelen, zodat er geen belemmering meer is voor het maken van een apotheekbereiding.

“Als branche zijn we erg blij met deze ontwikkeling, die ook maatschappelijk gezien van belang is. We moeten als partijen in de zorg kijken hoe we de zorgkosten in toom kunnen houden zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de zorg”, vindt algemeen directeur Petra van Holst van ZN.    

Author: Zorgverzekeraars Nederland

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) behartigt de belangen van de zorgverzekeraars. Mede in samenhang met de schaalvergroting heeft bij zorgverzekeraars de afgelopen jaren een verdere professionalisering plaatsgevonden. Veel specialistische kennis, waarvoor in het verleden een beroep op de branchevereniging werd gedaan, hebben de leden nu zelf in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *