Duidelijkheid over bewaartermijn ongebufferde benzylpenicillinenatrium

By | 01/10/2015

Ongebufferde benzylpenicillinenatrium-injectievloeistof blijft in de koelkast (2 tot 8 °C) 72 uur stabiel. De injectievloeistof is daarna, afhankelijk van de concentratie, 8 tot 24 uur houdbaar bij kamertemperatuur (15-25 °C). Dat blijkt uit recent onderzoek van het LNA. Alle onderzoeksresultaten zijn verwerkt in Parenteralia VTGM op de KNMP Kennisbank.

De in Nederland geregistreerde handelsproducten met benzylpenicillinenatrium (injectiepoeder) bevatten een citraatbuffer. Dit remt na reconstitutie de ontledingssnelheid door hydrolyse. De Nederlandse handelsproducten zijn echter niet meer verkrijgbaar. Daarom moet voor parenterale toediening van benzylpenicillinenatrium worden uitgeweken naar buitenlandse, ongebufferde producten. De houdbaarheid hiervan is na reconstitutie uiterst beperkt. Het LNA onderzocht om die reden de stabiliteit van ongebufferde benzylpenicillinenatriumoplossingen.

Meer informatie
– Naar Parenteralia VTGM in de KNMP Kennisbank (abonnement vereist)
Beschikbaarheid van benzylpenicilline

Author: KNMP

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *