Dreigend tekort sulfasalazine leidt tot gezondheidsrisico

By | 03/11/2016

De afgelopen weken krijgt het Reumafonds meldingen binnen van patiënten dat het middel sulfasalazine beperkt leverbaar is. Patiënten, voor wie een zorgvuldig afgewogen dosis sulfasalazine goed werkt, moeten straks tijdelijk hun behandeling staken of overstappen naar een ander middel. Het Reumafonds vindt het zorgwekkend dat patiënten geen toegang hebben tot voor hen goed werkende medicijnen.

In 2014 waren er ongeveer 16.000 gebruikers van dit middel in Nederland. Sulfasalazine wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt door zwangere vrouwen, omdat de bijwerkingen relatief gering zijn. De zeer beperkte beschikbaarheid zal mogelijk tot maart 2017 duren. Dit tekort leidt tot gezondheidsrisico’s voor patiënten. Het Reumafonds roept de overheid en de producent van sulfasalazine op om nu maatregelen te nemen.

Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen van het Reumafonds: “voor patiënten bij wie dit medicijn goed werkt, betekent overstappen naar een ander middel een grote onzekerheid. Een nieuw middel kan bijwerkingen veroorzaken of de reumaklachten kunnen terugkomen. Wij raden mensen die de medicijnen niet of onvoldoende kunnen krijgen aan om met hun arts alternatieven te bespreken”.

Het Reumafonds heeft een speciale webpagina gemaakt met meer informatie voor patiënten: www.reumafonds.nl/sulfasalazine. Bovendien roept het Reumafonds mensen die te maken krijgen met leveringsproblemen op zich te melden via: www.reumafonds.nl/meldpunt.

Meer over sulfasalazine
Sulfasalazine is een geneesmiddel dat behoort tot de langzaam werkende anti-reumatica (conventionele synthetische DMARDS). Het middel wordt met succes toegepast bij reumatoïde artritis en enkele andere vormen van chronische gewrichtsontsteking. Ook bij chronische darmontstekingen is sulfasalazine werkzaam. Het middel wordt langdurig gebruikt. Als het middel werkt en wordt gestaakt kunnen de klachten na 4-8 weken terugkeren.

Bron: http://www.nvr.nl/standpunt-nvr-met-betrekking-tot-leveringsproblemen-met-sulfalazine

Author: Reumafonds

Het Reumafonds is er voor bijna 2 miljoen mensen met een vorm van reuma. Wij ondersteunen hen onder meer door het geven van voorlichting en het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar betere behandel-methodes en genezing. Ook komen wij op voor hun belangen bij politiek en zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *