Doxycycline en terugkerende huidafwijking

By | 18/04/2016

Naar aanleiding van de meldingen bij Bijwerkingencentrum Lareb wordt een terugkerende huidafwijking op dezelfde plek (fixed drug eruption) als bijwerking in de bijsluiter van doxycycline opgenomen.

Een fixed drug eruption is een scherp begrensde rode plek met soms een blaar, op de huid of het slijmvlies, die steeds op precies dezelfde plek terugkomt na innemen van hetzelfde geneesmiddel. Vaak zit een fixed drug eruption op de lippen, genitalia, armen of benen. De huidafwijking verdwijnt meestal binnen zeven tot tien dagen nadat met inname van het geneesmiddel is gestopt. Na genezing kan er op de aangedane plek versterkte pigmentatie achterblijven.

Fixed drug eruption is een bijwerking die bij diverse geneesmiddelen kan optreden, waaronder sommige antibiotica. Lareb ontving 27 meldingen van huid- of slijmvliesafwijkingen die verdacht waren voor dit beeld bij het antibioticum doxycycline. Ook in de literatuur wordt een fixed drug eruption bij doxycycline beschreven.

Volledige rapport: Doxycycline and fixed drug eruption

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *