Doorbraak in onderzoek naar hoge bloeddruk

Een internationale groep onderzoekers heeft elf nieuwe genen ontdekt die een rol spelen in het ontstaan van hoge bloeddruk. De onderzoeksresultaten zijn van belang voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk. Onderzoekers van het Erasmus MC gaven mede leiding aan het onderzoek. Daarbij maakten zij onder meer gebruik van de grootschalige ERGO studie uit Rotterdam. De resultaten staan gepubliceerd in Nature Genetics.

Kostenpost
Ongeveer 1 op de 3 mensen in Europa en de Verenigde Staten heeft last van hoge bloeddruk. Daarmee is deze aandoening één van de belangrijkste problemen in de gezondheidszorg. Medicijnen tegen hoge bloeddruk zijn één van de meest voorgeschreven geneesmiddelen in Nederland. Ze vormen een belangrijke kostenpost voor de gezondheidszorg.

Aanknopingspunten
Hoge bloeddruk is een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten, hartfalen, beroertes, nierproblemen en hersenschade. Naast factoren als voeding en roken, wordt de bloeddruk voor een groot deel (30-60 procent) bepaald door de erfelijke aanleg die kan verschillen tussen mensen. Kennis van deze factoren kan nieuwe aanknopingspunten bieden om het ontstaan van hoge bloeddruk te begrijpen. Dat is weer belangrijk om methoden of medicijnen te ontwikkelen die het probleem aanpakken.

Samenwerking
Tot nog toe liep het onderzoek naar genen die een rol spelen in het ontstaan van hoge bloeddruk vaak op een dood spoor. De huidige doorbraak is te danken aan revolutionaire technologische ontwikkelingen om DNA te analyseren en de samenwerking tussen twee grote internationale onderzoeksgroepen. Gezamenlijk bestudeerden zij 2,2 miljoen DNA variaties in diverse bevolkingsonderzoeken met in totaal 62.000 deelnemers. Uit de combinatie van resultaten kwamen uiteindelijk variaties in de eerste elf sleutelgenen naar boven die een rol spelen in het reguleren van de bloeddruk. Veelal zijn dit nog onbekende genen die ons nu echter iets vertellen over het ontstaan van hoge bloeddruk. Mensen met meer van dergelijke bloeddruk-verhogende DNA varianten hebben een hogere bloeddruk, waardoor ze ook verhoogd risico hebben op hart en vaatziekten en beroertes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *