Doofheid bij nivolumab

By | 09/06/2022

Doofheid is een mogelijke bijwerking van nivolumab. Bijwerkingencentrum Lareb ontving één melding van doofheid in beide oren. Wereldwijd zijn er een aantal vergelijkbare meldingen.

Doofheid

In de melding aan Lareb begon doofheid binnen een maand na start met nivolumab, vlak na het tweede infuus. Na behandeling en stoppen met nivolumab kwam het gehoor grotendeels terug. Er waren geen andere verklaringen voor het gehoorverlies. Doofheid kan een gevolg zijn van een immuunreactie van het lichaam op nivolumab.

Nivolumab

Nivolumab remt kankercellen en wordt gebruikt als behandeling van verschillende soorten kanker, zoals van huid, longen, maag, nieren en darmen. Een ontstekingsziekte waarbij doofheid kan voorkomen (Vogt-Koyanagi-Harada-syndroom) staat als bijwerking in de bijsluiter van nivolumab. Doofheid los van deze ontstekingsziekte staat niet in de bijsluiter.

Bijwerking

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geïnformeerd over deze mogelijke bijwerking. Dit onderwerp zal nader worden onderzocht in het volgende periodiek veiligheidsrapport (PSUR) en op basis hiervan besluit het Europese bewakingscomité PRAC of doofheid in de bijsluiter komt te staan.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *