Distributie van vaccins kan sneller en veiliger

By | 15/04/2021

Peter de Jong (CEO Brocacef Groep) blijft VWS en RIVM oproepen om meer gebruik te maken van de kennis en expertise in de zorgmarkt.  In de uitzending van Nieuwsuur laat De Jong zien welke toegevoegde waarde de markt kan hebben in de vaccinatiestrategie.

De expertise van de markt

Peter de Jong: “Al jaren wordt gewezen op de marktwerking in de zorg. De markt is inmiddels goed georganiseerd. Nu het crisis is, lijkt het echter dat VWS/RIVM alles zelf wil uitvinden en uitvoeren. Als men gebruik had gemaakt van de expertise en kennis uit de markt, dan hadden we de crisis gezamenlijk sneller en beter kunnen aanpakken. Nu zorgt het trage handelen voor veel leed”.

Centrale regie en gesloten keten

Tevens verwondert De Jong zich over het gebrek aan centrale regie ten aanzien van de distributie en het vervoer van de vaccins. Bij alle geneesmiddelen is de keten vanaf de producent tot consument altijd gesloten. Hierdoor is altijd exact bekend wanneer en waar het product geproduceerd is, waar het (geweest) is, of het omgepakt is naar kleinere hoeveelheden, onder welke omstandigheden en onder welke temperatuur het vervoerd is.

De Jong: “Bij bijvoorbeeld paracetamol moet het vervoer en de opslag terecht aan allerlei eisen voldoen, maar bij levensreddende vaccins zoals de Covid-19 vaccins is dit blijkbaar ineens niet meer mogelijk of nodig”.

De Jong pleit ervoor dat de overheid gebruik maakt van de expertise en middelen uit de markt zodat de vaccins, veilig en snel, zonder onnodige overslagpunten, ingezet kunnen worden.

Author: Brocacef

Brocacef Groep, gevestigd in Maarssen is een groep van ondernemingen, actief op het gebied van de gezondheidszorg. Naast de distributie van geneesmiddelen en medische producten, ontwikkelt en implementeert Brocacef Groep apotheek- en farmaceutische zorgconcepten. Brocacef Groep is onderdeel van de PHOENIX group in Mannheim en van Celesio AG, gevestigd in Stuttgart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *