Diabetes door nivolumab, pembrolizumab en cemiplimab

By | 09/09/2020

Diabetes mellitus type 1 is een zeldzame bijwerking van behandeling met nivolumab, pembrolizumab en cemiplimab. Diabetes kan leiden tot ketoacidose, waarbij het bloed verzuurt.

Symptomen

Let daarom op symptomen van een te hoog bloedsuikergehalte (hyperglykemie) zoals veel plassen en drinken. Neem bij het ontstaan van deze klachten direct contact op met een arts. Dat is belangrijk om een ernstig beloop te voorkomen.

Meldingen

Bijwerkingencentrum Lareb ontving acht meldingen van diabetes bij deze middelen. Bij vier patiënten was er een ketoacidose. Uit de meldingen blijkt dat diabetes snel na start van het gebruik  deze middelen kan ontstaan.

Nivolumab, pembrolizumab en cemiplimab worden gebruikt bij verschillende kankersoorten, zoals melanomen, longkanker en nierkanker.

Meer informatie

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *