Dexmedetomidine en een verhoogd risico op sterfte bij IC-patiënten

By | 29/06/2022

Dexmedetomidine kan een verhoogd risico op sterfte geven bij IC-patiënten van 65 jaar of jonger. Dit is aangetoond met een studie bij 3904 volwassen IC-patiënten.

Dexmedetomidine

Producten met dexmedetomidine worden op de IC gebruikt als slaapmiddel voorafgaand aan een (chirurgisch) onderzoek of om patiënten slapende te houden.

Advies voor zorgverleners

Het advies voor zorgverleners is om dit verhoogde risico op sterfte tegen het verwachte klinisch voordeel van dexmedetomidine af te wegen in vergelijking met andere sedatie bij patiënten jonger dan 65 jaar.

Onder andere intensive care-specialisten, anesthesiologen en ziekenhuisapotheken zijn hierover geïnformeerd.

De productinformatie van dexmedetomidine bevattende producten wordt aangepast met een waarschuwing en een beschrijving van de risicofactoren voor een verhoogd risico op sterfte bij IC-patiënten van 65 jaar of jonger.

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *