Dexamfetamine is per 16 april alleen als Amfexa beschikbaar

By | 11/04/2016

Zorgverzekeraars vergoeden per 16 april 2016 niet langer dexamfetamine 5mg. Vanaf deze dag geldt dat Amfexa 5mg als enig en geregistreerd geneesmiddel uitgeleverd mag worden. Dit product wordt door zorgverzekeraars niet vergoed.

Producent Eurocept Pharmaceuticals brengt sinds 1 maart een nieuw handelspreparaat op de markt. Omdat het Zorginstituut Nederland (ZiNL) op die dag nog geen standpunt had ingenomen over de vergoedingsstatus van Amfexa 5mg is na overleg met Zorgverzekeraars Nederland een gedoogtermijn afgesproken, waardoor grootbereiders dexamfetamine konden blijven leveren. Aan deze situatie komt per 16 april een einde.

ZiNL moet nog een besluit nemen over de vergoedingsstatus van Amfexa 5mg. Tot die tijd moeten patiënten Amfexa 5mg volledig zelf betalen.

Voor vragen kunnen apothekers contact opnemen via communicatie@knmp.nl.

6 thoughts on “Dexamfetamine is per 16 april alleen als Amfexa beschikbaar

 1. Rob van Wijngaarden.

  Ben radeloos kan onmogelijk 140 per maand ophoesten apotheek heeft ook geen voorraad meer.Moet noodgedwongen stoppen met dit medicijn dan ik hou mijn hart vast.Schandalig daar ga je met je goede gedrag wat nu gedaan in deze verzorgingsstaat?

 2. Maarten Bolderman

  Sluit me volledig aan bij Rob. De farmaceutische industrie zegeviert wederom ten dupe van de patiënt….

  In 1 woord SCHAN-DA-LIG! Dat dit mogelijk is, mag van mij ronduit crimineel genoemd worden.
  Ik zelf krijg zeven tabletten per dag voorgeschreven. 210 stuks per maand.. Hoe ga ik dit doen minister van Volksgezondheid?

  En dit allemaal om de zakken van een groot farmaceutisch bedrijf te vullen… Wanneer stopt dit en word de mens op nummer één gezet in plaats van de honger naar geld………

  Hartelijk bedankt Eurocept… Je weet niet half hoeveel chaos je creëert bij mensen die gebaat zijn bij dit medicijn en nu zonder zitten. Hoop dat u wel lekker slaapt en een mooie nieuwe auto kan kopen over de rug van de patiënt.

  Sorry voor mijn, misschien iets té, directe woorden, maar zo is mijn gevoel. En mijn werkelijkheid, samen met die van de 30.000 andere gebruikers van dexamfetamine.

  Met vriendelijke groet,
  Maarte

 3. Liesbeth

  ik kreeg een tip van een hulpverlener: vraag of de 10 mg deelbaar is en wel vergoed wordt.
  Als deze tabletten nl. deelbaar zijn dan neem je dus gewoon per dosering een halve tablet van de 10 mg en heb je dus ook gewoon 5 mg 😉

 4. Amanda

  Wat betekend dit voor de gebruikers van de 10 mg tabletten, want de communicatie rondom dit hele gebeuren is ontzettend slecht. Kan nergens een antwoord vinden.

  Mijn apotheker weet van niks en stuurt de meest achterlijke brief die je maar kunt bedenken. Staat niets in over 2,5 mg (voor mij 18 tabletten per dag geen optie) of de 10 mg en wat met de capsules??

  Voor mij zo amfexa 5 mg betekenen dat ik buiten mijn eigen risico ook nog eens een eigen bijdrage van 250 euro mag gaan betalen, waar haal ik dat vandaan? Als ik niet goed kan functioneren op mijn werk omdat ik mijn medicatie niet kan bekostigen?

  Heeft u een idee waar ik dit antwoord kan vinden?

 5. Thomas

  Gezien de vergoeding van dexamfetamine 5mg is vervallen zit ik nu op de 2,5 mg tabletten. Met de psychiater geregeld en 10 mg zou ook mogelijk moeten zijn (wil de apotheek nog niet echt aan meewerken). Deze worden nog wel vergoed, ik slik nu dus helaas 12 tabletten (6*2,5 mg) per dag. Dit vind ik echter niet een probleem, de tabletten zijn kleiner en alle 6 gaan in een keer weg. Voor mij dus geen eigen bijdrage van 180 euro. Ik moet wel zeggen dat ik hier zelf veel gezeik mee heb ervaren bij de apotheek, je zal dus wel echt je mond hiervoor moeten open trekken en dan zullen ze het toch mogelijk maken, dit zijn ze namelijk verplicht. Iedere apotheker is ook maar een mens en elke keer als ik er kom een andere apotheker, ben dus wel vriendelijk geweest naar de medewerker. Kortom, het is mogelijk maar het probleem ligt hem ook aan het meewerken van de apotheek.

 6. Nadine de Vries

  Schandalig dat dit zomaar mag gebeuren.
  Blijkbaar heeft Eurocept Pharmaceuticals geen idee wat ze hiermee teweeg brengt.
  Je slikt echt niet voor je lol dexamfetamine, nee je slikt het omdat je anders niet kunt functioneren.
  Maar agh, dan moet je maar beter je best doen toch? Als het zo makkelijk was….

  Bedankt Eurocept Pharmaceuticals voor het in de war brengen (zacht uitgedrukt) van vele levens/gezinnen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *