Depressieve stemming bij gebruik anastrozol

By | 07/09/2020

Bijwerkingencentrum Lareb ontving veertien meldingen van depressieve gevoelens bij gebruik van anastrozol. De informatie voor zorgverleners noemt stemmingsstoornissen als bekende bijwerking, maar de bijsluiter voor patiënten niet.

Anastrozol

Anastrozol wordt gebruikt bij de behandeling van borstkanker bij vrouwen die in de overgang zijn geweest. In wetenschappelijke onderzoeken  worden depressieve gevoelens in verband gebracht met het gebruik van anastrozol, letrozol en exemestaan. Letrozol en exemestaan lijken op anastrozol.

Anastrozol, letrozol en exemestaan verlagen het oestrogeen in het bloed. Dit kan leiden tot stemmingsstoornissen. In de bijsluiter van letrozol staat depressie wel als een vaak voorkomende bijwerking.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zal de informatie van Lareb inbrengen in het Europese netwerk.

Meer informatie

Author: Lareb

Lareb, het Nederlands Bijwerkingencentrum, is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelenveiligheid. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: onze databank. Zo bewaakt Lareb de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *